Д-р Марияна Кирилова, втора в листата на Коалиция “ГОРДа България”: “Долу политическите ръце от здравеопазването!”

Публикувано на пт, 26 Апр. 2013
1770 четения

Д-р Марияна Кирилова е родена на 27 септември 1960 г. Целият й житейски и професионален път е свързан с община Горна Оряховица (местоживеене село Първомайци). Омъжена за лекар, майка на две дъщери.
От 1984 г. е магистър по медицина от Висш медицински институт – Плевен. През 1991 г. добива специалност “Вътрешни болести” в Медицинска академия в София, а през 2004 г. защитава и втора специалност “Ревматология”. През 2006 г. д-р Кирилова придобива и допълнителна професионална подготовка по специалността “Здравен мениджмънт” в СА “Димитър Ценов” в Свищов. От 1990 до 2006 г. тя е председател на Териториалния координационен съвет на Федерацията по здравеопазване – В. Търново, а от 2002 г. е председател на Районна колегия на Българския лекарски съюз – В. Търново.
За пациентите д-р Кирилова е позната най-вече като завеждащ отделение на филиал Г. Оряховица към Център за спешна медицинска помощ във Велико Търново и един от двамата специалисти по ревматология в областта.
За колегите си д-р Кирилова е защитник на техните права от пролетта на 2002 г. по проблеми като: подписването на всеки Национален рамков договор от 2003 г. насам; здравна и лекарствена политика; професионална етика; програмата за повишаване на квалификацията на българските лекари, съобразена с международните изисквания и стандарти; актуализация на Националния регистър на правоспособните лекари; проблемите със специализацията на младите медици, както и тези за допълнителната и поддържаща квалификация на лекарите; опасният недостиг на човешки ресурси в сектор здравеопазване – лекари и професионалисти по здравни грижи и др.
По инициатива на д-р Кирилова са проведени три областни и две изложби в страната – представящи таланта в областта на изобразителното, приложното и словесното изкуство на лекари от област Велико Търново.
От 2006 г. д-р Кирилова ежегодно събира на една маса представителите на всички власти и институции с ангажимент към сектор здравеопазване – министри, народни представители, кметове, общински съветници, синдикалисти, експерти и др. През 2007 г. д-р Кирилова е удостоена с титлата “Лекар на годината”, на национално ниво.
По инициатива на д-р Кирилова в две поредни години медицинската общност в област Велико Търново и страната почита паметта на основателя на БЛС и БЧК, както и автор на първите здравни закони в Република България – д-р Димитър Моллов. 

– Д-р Кирилова, какво е здравословното състояние на държавата, каква диагноза бихте й поставили?
– Бих казала, че е в колапс. Избягала е от едни от най-основните си приоритети, какъвто е здравеопазването. Там в момента е пълна анархия. Всеки се опитва да прави здравна реформа, без да знае какво точно се иска и на къде се отива. Стара поговорка гласи, че ако не знаеш къде си тръгнал, не стигаш далеч, а в този случай и никъде.
В почти същото положение е и образованието. Липсва политическо доверие. Хората се самозапалват, нямат мотивация за живот. От друга страна, самото роене на много партии показва, че ние нямаме самокритичност дали всеки, който се кандидатира за народен представител, кмет или общински съветник, ще може да изпълнява функциите си, дали ще може да носи отговорност. В последните 24 години на прехода никой не носи отговорност за грешките. Това е и една от причините да сме в такова тежко състояние. Когато човек се кандидатира – било за местна власт, било за парламент, трябва да знае в коя сфера ще може да допринесе да се въведе ред, да се върви напред, да се развива. Поглеждайки към последния парламент, виждаме, че лекарите са втори по брой след юристите, а здравеопазването е в клинична смърт. Няма доволни изпълнители на медицински дейности, няма доволни потребители.
– Какво лечение предлага Коалиция “ГОРДа България”?
– Коалицията много ми допада заради своя основен принцип – съчетание на младостта и мъдростта. Трябва да има приемственост, да залагаме на младите кадри, но да ползваме и опита на възрастните. Няма развитие без история, не можем да мислим, че всичко започва от нас и от днес.
Един от приоритетите на Коалиция “ГОРДа България” е здравеопазването, следват образованието, социалната сфера, но и възмездието, а не на последно място и носенето на отговорност. Горда съм, че съм в тази листа, защото тя е съставена от професионалисти, хора, които знаят и могат в областта, в която се изявяват. Коалиция “ГОРДа България” в област Велико Търново има един добре сплотен, боен екип. Станислав показва, че може и знае как да печели. Сигурно е, че има и загуби, но никой не е успял да сломи духа му, да го пречупи. Аз самата, като лекар и гражданин, винаги съм имала позиции. Винаги съм ги защитавала и отстоявала, основно в здравеопазването, но дори и като председател на настоятелството на едно училище водих битка с държавата, за да може то да бъде запазено. Професор Лъчезар Андреев е един перфектен професионалист, уважавана и обичана личност. Инж. Димитър Димитров е известен специалист в социалната сфера. Няма да изброявам цялата листа, но е факт, че всеки е доказал себе си.
– Какви са основните акценти в програмата ви?
– Управленската ни програма е направена от 39 доказали се икономисти, начело с професорите Боян Дуранкев и Кръстьо Петков, които са направили много точни разчети. Предвиждаме минималната работна заплата да бъде 600 лева, да има увеличение на детските добавки, на пенсиите.
Здравеопазването е друг основен приоритет. Трябва да се върне независимостта на Здравната каса и тя да бъде отделена от финансовото министерство. От тази година държавата абдикира от абсолютно всички свои задължения, защото онкологичните заболявания, хемодиализата, дори ваксините минаха по каса. Това не е нормално.
По конституция всеки гражданин има право на качествено и достъпно здравеопазване.
– Какви са основните проблеми?
– С абсолютна некомпетентност, безхаберие, работа на парче и лобизъм се стигна до краха, за който говоря. Никой не посмя да обясни какво означават обвиненията за много болници. От една страна, закриваме общинските стационари, а в същото време в големите градове никнат като гъби частни болници. В същото време по конституция – държавното, частното и общинското здравеопазване са равнопоставени. Какво означава губеща болница? Общинските са губещи и ги затваряме, а държавните болници, т.е МОБАЛ-ите, които са с над 51 % държавно участие, също имат огромни дългове, но тях ги субсидираме. Трябва да се възстанови диалогът между съсловните организации, защото сега такъв напълно липсва.
Фактът, че има повече лечебни заведения, трябва да бъде съобразен не просто с километрите, на които са те едно от друго, но и с времето, нужно за пациентите, за да ги достигнат.
Защо се сменяха министрите на здравеопазването? Който и да беше поел поста, щеше да се провали, защото липсва единна, категорична и дългосрочна национална стратегия и политика, която да бъде следвана. За нея следва да отговаря целият Министерски съвет, а не министърът на здравеопазването, защото той е само изпълнител. Знаем, че парите за здраве са много малко – 4,1% от брутния вътрешен продукт. Желателно е да се стигне поне до 6 процента, но и това няма да реши проблемите.
В нашата област бяха затворени болниците в Елена и Полски Тръмбеш, няма яснота какво ще се случи с Белодробния диспансер във Велико Търново. Болницата в Свищов е на кантар. В момента се правят всякакви опити, поради некомпетентност, недалновидност и лобистки интереси, и болницата в Горна Оряховица да си отиде.
Никой не желае да се създаде закон за спешната помощ, да се наказва посегателството над работещите в тази сфера. Това е звеното, което 20 години балансира между неясните идеи за реформа в здравеопазването и в което работещите са кът. В същия момент от 10 години насам няма обучение за фелдшери, а от 5 години във Велико Търново е затворено училището за специалисти по здравни грижи.
Трудни са и самите условия за специализация на младите колеги. Как ще правиш здравна реформа без добре подготвени специалисти? Как да ги задържим тези колеги в България, след като минималната заплата на един специализант в ЕС е 2200 евро? Отчайващо е, защото 80 % от специалистите, които сега работят, са над 50 години, а млади колеги почти няма. Ние вече берем плодовете на това, че специалистите ни са зад граница, но трагедията ще настъпи в следващите 4-5 години.
Затова от Коалиция “ГОРДа България” ще работим за възстановяване на общинските болници и за подобряване на тяхното цялостно състояние. Настояваме Здравната каса да се отдели от финансовото министерство и да стане независима, а държавата да си поеме ангажиментите – да внася в законовия срок здравните вноски на пенсионерите и децата. До сега тези плащания се извършват на полугодие. Крайно време е да спрат всички хаотични, безсмислени реформи.
– Какъв е вашият мотив да влезете в политиката?
– Мога да кажа, че съм човек, който е доволен от постигнатото до този момент в живота. Семейството ми винаги ме е подкрепяло, прави го и сега. Настъпи време, в което не мога да търпя безобразията и лъжите, които се случват около нас. Нетърпима е некомпетентността у хората, които се занимават със здравеопазване. Дошло е време да се поема не само политическата, но и наказателната отговорност. Дошло е време да кажем – долу политическите ръце от здравеопазването. Може и трябва да има магистрали в България, но хората нямат пари, за да се движат по тях. Нямат средства при нужда до болница да стигнат.
Ето това ме мотивира, защото животът ни ще е такъв, какъвто сами си го направим. Приех идеите на Коалиция “ГОРДа България”, защото искам децата ни да работят и да се реализират в родината и за да не се налага да се гледаме с внуците през скайп. Има много организации за защита на животните, а няма организация, която да се грижи, да защити хората. Крайно време е да се хванем в ръце и да си свършим работите сами, защото знам, че имаме потенциал.
– Кои са хората, които ще гласуват за “ГОРДа България”?
– Това са всички хора, които се увериха, че в годините на прехода в страната ни липсваха истински държавници. Това са мои и ваши близки, приятели и познати, които не приемат и са разочаровани от некомпетентността във всички управленски нива.
Вярвам, че на 12 май за “ГОРДа България” ще гласуват всички с чест и достойнство, както и всички, които са убедени, че животът им зависи от тях самите. Всички хора на действието, всички горди българи. Наложително, спешно е да си възвърнем човешкото достойнство.
Убедена съм, че успяваме да мотивираме и хората, които не виждаха път и изход от положението и затова казваха, че няма да гласуват. Има път и той е с бюлетина номер 36.
Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново