Бюджетът на Горна Оряховица беше приет на последното заседание на местния парламент

Публикувано на чт, 14 сеп. 2023
79 четения

Бюджетът на община Г. Оряховица за тази година беше приет на последното заседание на местния парламент. Над 56 млн. лв. е рамката на бюджета, като от тях 35,8 млн. лв. са държавна субсидия, а 20,5 млн. лв. са приходи на местни дейности. В тях се включват не само приходите от местни данъци и такси, но и средствата по проекти.
В капиталовата програма на Общината са включени над 100 обекта, като за тях са осигурени 7,8 млн. лв. – от държавната субсидия за капиталови разходи и от собствени средства.
Друга важна точка, която съветниците гласуваха на последното си заседание, беше утвърждаването и дофинансирането на маломерни и слети паралелки в общинските училища. Задължение на първостепенния разпоредител е да дофинансира общообразователните училища, в които общият брой на учениците в паралелките е до 80. На територията на община Г. Оряховица за новата учебна година в пет общински училища се очаква броят на учениците да е по-малко от 80. За да се подобри качеството на образованието в тях, е необходимо допълнително финансиране от общинския бюджет. За четири месеца от 1 септември до края на 2023 г. ще са необходими 62 253 лв. за допълнително финансиране на училищата с по-малко ученици.
И третото важно решение, което гласуваха в края на мандата си общинските съветници, бе да определят хората, които ще ръководят общината по време на предизборната кампания, в която почти всички настоящи кметове ще се борят за нов мандат. Инж. Деница Коева ще бъде временно изпълняващ длъжността кмет на община Г. Оряховица, докато тече предизборната надпревара.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново