Близо 5,8 млн. лв. са вложени във ВиК мрежата на Караисен и Бяла черква

Публикувано на пт, 16 Дек. 2022
257 четения

Близо 5,8 млн. лв. без ДДС са инвестирани в подмяната на водоснабдителната мрежа в село Караисен и частично в град Бяла черква. Средствата са по проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони, заяви кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Той уточни, че проектът е завършен успешно и е приет без забележки.
“Община Павликени изпита много сериозни затруднения по отношение на водоснабдяването в няколко населени места. Проведохме редица срещи, утре (б.ред. днес) предстои среща с хидрогеолог и представител на БАН, за да начертаем мерките и действията през зимния период за сключване на рамков договор за хидрогеоложки проучвания за търсене на нови водоизточници, най-вече за селата Караисен, Горна Липница, Долна Липница, Димча, Недан и Бутово”, каза още инж. Емануил Манолов. Той припомни, че е решен частично проблемът с водоснабдяването на селата Батак, Лесичери и Караисен чрез заплащане пускането на вода през напоителните канали за поливане на земеделски земи, което е помогнало за оросяване на дренажните кладенци, захранващи трите населени места.
Общината има договор за проектиране на подмяна на цялата водоснабдителна мрежа в Бяла черква, посочи още кметът на Павликени. Също така тече проектиране на тласкателен водопровод от друг водоизточник в землището на Стамболово с достатъчен дебит към село Дъскот, който ще захрани и Лесичери.
Довършва се допълнителното водоснабдяване и на Върбовка, за което Община Павликени подписа договор с МРРБ. Той е за 902 929 лв. без ДДС, което е 50 % от средствата за целия инвестиционен проект, възлизащ на 1,8 млн. лв. Очаква се догодина да бъдат осигурени и останалите средства за реализацията на обекта. Още от 2019 г. има сключен договор с фирма изпълнител, която вече е започнала да работи по реализацията на проекта.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново