Бизнесмен се включва в битката за кметското място в Горна Оряховица

Публикувано на пн, 18 сеп. 2023
2101 четения

Бизнесменът Николай Рашков обяви, че се включва в предизборната надпревара за кмет на община Г. Оряховица. Той уточни, че се кандидатира като независим, но ще бъде издигнат от партия „Пряка демокрация“ заради трудностите, които ще създаде кандидатирането му от името на инициативен комитет. Николай Рашков представи визията си за развитие на града и общината в присъствието на офталмолога д-р Емил Николов, филолога Мария Станчева, аграрния предприемач Даниел Божанков и преподавателя Петя Минкова.
„От няколко години в града ни се създава една общност, която иска промяна в стила на местното управление и наваксване на изоставането, което оставя Г. Оряховица в периферията на страната. Ние потърсихме лидер и човек, който да се бори за нашите идеи и го открихме в лицето на икономиста, предприемач и дарител Николай Рашков. Той е човек визионер, минал през много сериозни житейски битки и според нас е личността, която ще изпълни нашата цел – достойни условия за живот на горнооряховчани“, заяви д-р Емил Николов.
„Никога през живота си не съм си представял, че на 57 г. ще се занимавам с политика, макар че винаги съм бил критичен. Но трябва да се нагърбим с трудната задача да пречупим сегашния модел на управление в Г. Оряховица, тъй като градът много изостана спрямо всички съседни градове и тези с подобен мащаб. Дори една малка Стражица за две години направи необходимата промяна за по-добро. За това промените в Г. Оряховица са наложителни“, заяви Николай Рашков. Той е категоричен, че ще вложи цялата си енергия, знания и умения, за да превърне общината в едно по-добро място за живеене. И изрази увереност, че ще получи широка подкрепа от гражданите. А мотото на кампанията е „Модерен град и щастливи хора“.
Един от основните приоритети за Николай Рашков е преразглеждане на договорите, които по думите му ограбват Г. Оряховица. Като такива той посочи договорите за сметосъбиране, както и разходите за охрана на паркoвете в града. Кандидатът за кмет заяви, че ще заложи на стриктна финансова политика и преструктуриране на общинските фирми като общински предприятия. Сред идеите му е гражданите да имат широко участие в местното самоуправление, провеждане на преки допитвания, референдуми и общи събрания. Ще бъде създадена също така публична платформа, в която всеки ще може да предлага идеи, да се обсъждат решения на конкретни проблеми и да се водят дебати, поясни още Рашков. Сред идеите му е и създаването на общинска строителна фирма и изграждане на общински жилища, които да се продават на себестойност на млади семейства. По отношение на Индустриалния парк той е категоричен, че може да се развие чрез публично-частно партньорство. Има идеи и за развитието на Летище Г. Оряховица, но призна, че темата изисква по-голяма подкрепа, за което ще търси помощ от кмета на В. Търново и народните представители от региона, за да се търси възможност за разваляне на концесионния договор.
От своя страна Даниел Божанков подчерта огромния отлив на млади хора от града и обяви, че ще насочат усилията си към стимулиране на раждаемостта и подпомагане на младите семейства. Ще бъдат предвидени средства в общинския бюджет и за т.нар. startup фирми.
Петя Минкова очерта проблемите в образованието и заяви, че трябва да има общинска стипендия за млади учители, тъй като има сериозен недостиг на преподаватели. Условието за подпомагането им ще е след това да работят в общината.
Г. Оряховица трябва да се превърне в чист и духовен град и именно Николай Рашков е човекът, който ще помогне за това, заяви Мария Станчева.
Листата, с която ще участват в местния вот ще е пълна и ще включва 29 души, но Рашков заяви, че няма да участва в нея или ще заеме последното място. „Целта ни е победата. Ако нямаме кмет, губи се смисълът“, каза още бизнесменът. Той допълни, че ще издигнат свои кандидати за кметове на Долна Оряховица, Драганово, Първомайци и Поликраище.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново