Бизнесмен изкупува къщи и ниви в Ялово

Публикувано на пт, 22 Мар. 2013
4533 четения

Бизнесменът Антон Танев изкупува къщи и големи площи земеделска земя в малкото великотърновско село Ялово. Той е депозирал инвестиционно намерение в Община Велико Търново да купи 20 изоставени ниви и овощни градини в землищата “Куругулжук”, “Калето” и “Хаджийското”. Земята е общо 71,162 декара, която евентуално след решение на Общинския съвет ще бъде обявена на публичен търг с тайно наддаване парцел по парцел.
Според експертните оценки от продажбата на нивите се очаква да влязат не по-малко от 54 535 лева само от началната тръжна цена, което прави по 766 лв. за декар.
42-годишният Антон Танев до скоро беше съсобственик на фабриката за вафли и сладкарски изделия “Престиж 96” с приятеля си Георги Георгиев. През лятото на миналата година я продадоха на инвестиционните фондове “Привенчър Инкорпорейтид” от американския щат Невада и “Събтоун Инвестмънтс” със седалище в Люксембург, като запазиха миноритарни дялове. Танев и Георгиев имат компания за стопанисване и управление на недвижими имоти с капитал от 2,6 милиона лева и обща фирма за дърводобив.
През 2008 г. Антон Танев купи бившото училище в Ялово. Той беше единствен кандидат, явил се на търга по линия на приватизацията, и плати за школото 61 933 лева.
В Ялово живеят около 40 човека. Хората определят Танев за местния благодетел. Той плати за ремонта на църквата, изгради беседка в двора за децата, обнови читалището и направи чешма с фотоклетка и геран в центъра на селото, наскоро купи и няколко изоставени къщи, разказа кметският наместник Веселин Велков.
Танев има в Ялово няколко десетки декара градина с орехи и лешници. Вафленият бизнесмен има и фотоволтаична централа в Ялово, която според сертификата на държавния енергиен регулатор от март 2011 година произвежда 1,694 мегаватчаса ток.
Здравка МАСЛЯНКОВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново