Бави се дългоочакваният ремонт на летището в Горна Оряховица

Публикувано на пт, 17 Ян. 2020
4112 четения

Повече от 3 години, след като държавата отдаде на концесия летището в Г. Оряховица, на практика няма почти никакво развитие по амбициозния инвестиционен проект, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Модернизацията на най-малкото международно летище у нас остава все още само на хартия въпреки добрата си локация и транспортни връзки.
Договорът за концесията стана факт през 2016 г., след като Министерски съвет отдаде аеропорта за срок от 35 години на консорциума “Гражданско летище Г. Оряховица”. В него участват фирмата “Кристална вода” АД, която държи 95 % от капитала на компанията, и държавната “Летище Г. Оряховица” ЕАД, чийто едноличен собственик е транспортното министерство с капитал от 5 %. Съгласно концесионния договор инвеститорът се задължава да развие, разшири и модернизира летището, като ремонтните дейности ще бъдат разделени на три етапа. Те предвиждат изграждане на допълнителна пътека за рулиране, изграждане на карго терминал и разпределителен център, както и на ремонтна база за самолети, на логистичен център и център за подготовка на пилоти. Предвидено е и обновяване на сградата на терминала. Заложените в договора инвестиции са в размер на 32 млн. лв., от които над 20 млн. лв. трябва да бъдат вложени през първите 4 г. или до средата на 2020 г. Една от първите задачи в генералния план е разширяване и удължаване на пистата, за да може летището да посреща и по-големи самолети.
До този момент единствените входирани документи в Община Г. Оряховица са за изработването на специализиран ПУП (б. ред. Подробен устройствен план). Той беше одобрен от Общинския съвет и влезе в сила, уточни зам.-кметът по строителството инж. Деница Коева. И допълни, че от лятото на м. г. е започнало разчистването на терена, предвиден за удължаване на пистата, като работата продължава и в момента. На този етап все още няма внесен проект или документи за заложените в договора подобрения, които трябва да получат разрешението на главния архитект на Общината, уточниха от местната администрация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново