25 % съкращения на работещите във ВТУ иска Меглена Кунева

Публикувано на чт, 19 май 2016
2016 четения

Образователният министър Меглена Кунева настоява за 25-процентно съкращение на работещите във Великотърновския университет. Изчисленията на Министерството на образованието и науката показват, че с редуциране на преподаватели, административен и помощен персонал ще бъдат спестявани по 250 000 лв. годишно. Това обяви вчера в ефира на Канал 3 Кунева. Тя съобщи, че е изготвен проект на Програма за оптимизация на ВТУ за периода 2016-2019 година, който ще бъде утвърден на заседание на правителството след 24 май.
Както “Янтра ДНЕС” писа, неотложни мерки към Оздравителната програма на висшето училище бяха гласувани от членовете на Академичния съвет. От 1 април във ВТУ въведоха мораториум за обявяване на нови конкурси за доценти и професори. С 1/3 са намалени възнагражденията на членовете на научни журита, а разходите по придобиване на научна степен “доктор на науките” ще се поемат от кандидатите. По-малко пари ще получават и директорите на центрове в университета. Освен това от 1 юли всички професори и доценти на възраст 66 и 65 г. задължително ще се пенсионират. От тази дата ще започне и първа вълна на съкращения сред администрацията във вуза. От есента се предвижда и съкращаване с една четвърт на хоноруваните преподаватели.
Ограничаване или спиране на приема на студенти в специалности, необезпечени с щатен преподавателски състав е друга от предлаганите мерки за оптимизация. Ще бъде прекратен и приемът на студенти по специалности и форма на обучение, към които липсва интерес или които са финансово неизгодни. Оптимизирани ще бъдат разходите за отопление на плувния басейн. Замразяват се и всички строителни дейности.
От изявлението на министър Кунева става ясно, че ВТУ има да плаща 1 633 430 лева за извършени строително-монтажни дейности. Университетът дължи 276 778 лв. на преподавателския състав за часове над задължителния годишен норматив за учебната 2014-2015 г., както и за хонорари по магистърски програми в размер на близо 1,2 млн. лв.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново