75 % става безвъзмездната финансова помощ за саниране на апартаменти

Публикувано на чт, 11 Апр. 2013
913 четения

Нито едно от трите искания на етажни собствености във Велико Търново не получи одобрение за финансиране по програмата за енергийно обновяване на старите жилищни сгради, съобщиха от Община В. Търново.
Същевременно стана ясно, че увеличават безвъзмездната финансова помощ на 75 % от стойността на бюджета за саниране за всяка одобрена за финансиране по проекта сграда. Останалите 25 % ще се осигуряват със собствени или заемни средства от етажната собственост, съобщиха от Областния информационен център във Велико Търново. Увеличената безвъзмездна финансова помощ покрива разходи за изготвяне на технически или работен проект, оценка за съответствието, строително-монтажни работи, авторски и строителен надзор, за осигуряване на необходимите разрешителни документи и за въвеждане на обекта в експлоатация.
Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта. Досега собствениците имаха възможност да получат финансова помощ до 50 %.
Рентабилното прилагане на програмата за енергийна ефективност е един от приоритетите на служебния кабинет. Увеличението на размера на безвъзмездната финансова помощ беше договорено в Брюксел в последната седмица на март от вицепремиера Екатерина Захариева и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново