600 000 лв. данъци и такси не са събрани в Община Горна Оряховица

Публикувано на ср, 24 ян. 2024
107 четения

Данъци и такси в размер на общо 600 000 лв. не са били събрани от собствениците на имоти в населените места на община Горна Оряховица. Това показва детайлна справка, предоставена от отдел “Местни данъци и такси” на градоначалника Николай Рашков. “Има огромен брой хора, които никога не са били търсени, за да покрият задълженията си. Сред тях са длъжници с по 6-10 лева на годишна база, но има и големи платци, които са некоректни. Досега е проявявана пълна безотговорност по отношение на правилата, но от тук нататък компромиси няма да се правят”, посочи Рашков.
По време на работна среща с кметовете и кметските наместници той е предоставил на всеки от тях поименен списък с длъжниците от съответното населено място. “Очаквам да се отнесат сериозно към въпроса така, както искат от бюджета сериозни средства за облагородяване и ремонти, да имат и грижа за събираемостта.
Колкото до исканията за средства, които вече са внесли, ще направим всичко възможно да ги удовлетворим. Но ги информирах, че със счетоводния отдел разглеждаме практики от други общини за начина, по който инвестиционната програма на всяко населено място е обвързана със събираемостта, която кметството постига. Има ли събираемост – към населенита места ще вървят пари. Мисля, че това е справедлива формула”, посочи Рашков.
По време на работната среща той е запознал кметовете и с инфраструктурните ремонти, които предстоят. Ще се направят отсечките между Крушето и Никюп и Горски долен Тръмбеш – Върбица. В посока Стрелец ще бъде довършен пътят от Стрелец до Паисий. Изготвени са възложителните писма и от “Пътни строежи” започват работа при първа възможност, спрямо атмосферните условия. Първото асфалтиране ще започне в посока село Стрелец.
За самия общински център Горна Оряховица обаче нямаше абсолютно нищо, никакъв проект. Затова, докато се работи по селските пътища, ще насочим усилията си, за да завършим проектирането и да получим строителните разрешения за всичките улици в града, за които успяхме да осигурим финансиране чрез държавния бюджет. Запознах кметовете и със строителната програма за годината на АПИ, като тя е много добра за нас и съм удовлетворен.
От разклона за Стрелец до Драганово ще има нов път, също и от Драганово до Долна Оряховица. Мостът на Драганово ще бъде изцяло ремонтиран. От Долна Оряховица ще се ремонтира пътят към Горна Оряховица, както и в чертите на града, до гимназията “Атанас Буров”, съобщи още Николай Рашов.
Има някои неща, които ще искаме да коригираме, но още разговаряме по въпроса. Например, настояваме да се довърши пътен възел “Честово”, а не просто да бъде ремонтиран.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново