4200 души в областта загубиха работата си за три месеца

Публикувано на ср, 4 мар. 2015
486 четения

689 лв. е била средната работна заплата в региона в края на миналата година

4200 човека загубиха работата си в областта за последните три месеца на миналата година, сочат данните за заетостта на Териториалното статистическо бюро. Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2014 г. са 67 200 жени и мъже, а заетостта намалява с 5,9 на сто спрямо септември м.г.
Най-кризисно е било положението в културата, спорта и развлеченията, където препитанието си са загубили близо половината от наетите, посочват от Статистиката. В строителството всеки пети е на борсата, а в селското и горското стопанство са прекратени договорите на всеки четвърти за през зимата, когато няма работа на открито. Раздвижването след банковата криза, която настъпи в сектора на недвижимите имоти, доведе до увеличаване на заетостта при брокерите с 1,3 на сто. Преработващата промишленост и търговията традиционно осигуряват най-много работни места. Техният дял в заетостта в областта е съответно 28,2 % и 13,5 на сто. Кризата обаче осезаемо продължава да притиска тези два отрасъла. За една година от тях са освободени общо 3800 души. За една година намалението на заетостта общо за областта е със 7,2 % или общо са загубени 5200 работни места, сочат данните на ТСБ. В края на четвъртото тримесечие на 2014 г. в частния сектор са работили 65 на сто от всички наети в област Велико Търново.
Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2014 г. в областта е 684 лв., за ноември – 675 лв., и за декември – 689 лева. През декември предишната година средното възнаграждение в региона е било 636 лв. Въпреки увеличението на заплатите, в региона средното възнаграждение остава със 164 лв. по-ниско от средното за страната, което нарежда областта на 13 място в националната класация.
Въпреки че рязко намаляват работните места в културата и развлеченията, там е най-голямото увеличение на възнагражденията – със 17,4 %, а в строителството заплатите са намалени със 7,4 на сто.
За последните три месеца на миналата година най-високите заплати са изплатени в дружествата монополисти от енергетиката. Там средната заплата е 1050 лева. Банкери, финансисти и застрахователи държат втората позиция със средна заплата от 1037 лв. Трети по възнаграждение на труда излиза сферата на образованието с 883 лв. за последното тримесечие. Закотвени традиционно на дъното са заетите в хотелиерството и ресторантьорството със средна заплата от 419 лв.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на м.г. в обществения сектор нараства с 4,7 %, а в частния – с 10,6 %, посочват от Териториалното статистическо бюро.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново