33,5 милиона лева по СЕПП са получили фермерите от областта

Публикувано на ср, 13 юни 2018
514 четения

За 2017 г. 1662 земеделски производители от Великотърновска област са получили субсидии от 33,5 млн. лв. по схемата за единно плащане на площ (СЕПП), съобщи Тодор Тодоров, директор на Областната дирекция на ДФ “Земеделие” в старата столица по време на Деня на отворените врати вчера. Той уточни, че през декември м.г. по схемата общо за страната са били преведени 636 млн. лв. на 57 948 кандидати по СЕПП, но общият бюджет на субсидиите е 741 млн. лв. Но окончателната ставка по кампанията за 2017 г. ще бъде определена със заповед на министъра на МЗХГ. Тя ще бъде издадена след актуализацията на раздел “Площи, допустими за подпомагане” на базата на подадените възражения и изясняване на принадлежността на констатираните двойно заявени площи за кампанията. След това на тази актуализирана информация Разплащателната агенция ще извърши окончателните оторизации на СЕПП.
Тодоров отчете също, че в края на март 2018 г. са преведени и субсидиите по Схемите за обвързаното подпомагане за плодове. 63 земеделски стопани от Търновско са получили 252 000 лв., а за страната – съответно 5700 производители са подкрепени с 29 млн. лв.
По схемата за преразпределителното плащане в началото на април т.г. на 1660 търновски стопани са изплатени 3,661 млн. лв. Изчисленията са извършени на базата на разрешени случаи на площи, декларирани от повече от един стопанин, както и на база на актуализирания раздел “Площи, допустими за подпомагане”, обясни Тодоров. Що се отнася до “зелените” плащания, то 1618 производители от Търновско са подпомогнати с 26,246 млн. лв. Общо за страната са преведени 441,2 млн. лв.
Що се отнася до подадените заявление по програмата “Млад фермер”, то 35 земеделски производители от областта досега са подали заявления за подпомагане. Но кампанията продължава. Според Тодоров агросекторът в региона се развива много добре. Финансовото подпомагане от ДФ “Земеделие” е най-разнообразно – има зърнопроизводство, зеленчукопроизводство, животновъдство, лозарство, овощарство, селски туризъм и др.
Директорът на Областната дирекция коментира и фрапиращ случай с жена от Джулюница, която е получила 25 000 евро по схемата “Млад фермер” за производство на зеленчуци. Тя обаче е преотстъпила предмета на европейската инвестиция на друг, за което няма право. Направихме проверка, събрахме достатъчно данни, че има нарушение, задвижихме процедурите, минаха проверки от Централното управление на ДФЗ. Становището беше, че фермерката трябва да върне парите на фонда. Естествено тя обжалва в съда и становището на първа инстанция е в наша полза, информира Тодоров. С лихвите сумата вече е над 70 000 лв. Освен това при разследването на случая е открита документална измама, за която прокуратурата вече е уведомена. Насрочено е заседание на Висшия административен съд, което ще се проведе на 11 ноември 2019 г. Всъщност фермерката е канена много пъти да възстанови средствата доброволно, но не го е направила.
Накрая шефът на Областната дирекция на ДФЗ запозна журналистите със структурата на администрацията в офиса и с образователните дейности, които се извършват в сградата на фонда.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново