3 милиона лева трябват на Павликени за обходен път

Публикувано на ср, 1 май 2019
313 четения

“Основното, което инициирам като инфраструктурен проект, е да бъде довършен започнатият още през 1984 г. обходен път на Павликени”, заяви кметът на града инж. Емануил Манолов. Той поясни, че този път в голямата си част е проектиран, отчуждени са имоти, извършена е промяна на тяхното предназначение и на половината отсечка дори е изградена основата преди 35 години. Изграден е и стоманобетонен надлез над жп линията София – Варна. Проектите обаче са изгубени. Нашето желание е да се направи ново проектиране и отчуждаване на имоти, за да бъде довършено изграждането на обхода, поясни кметът.
Той не скри опасенията си, че във връзка с изграждането на магистрала “Хемус”, която ще минава в непосредствена близост до Павликени, може да се разруши инфраструктурата в района. Според него милиони тонове трошена фракция и други материали ще трябва да се превозят от селата Вишовград и Русаля през Павликени, за да стигнат до трасето на магистралата. Ориентировъчно за доизграждането на обходния път, който е близо 4 км, са нужни около 3 млн. лв. Водени са разговори със зам.-министър Николай Нанков, като предстоят и допълнителни срещи.
“В последните 3 г. част от инфраструктурните проблеми бяха решени. Пътя Павликени – Сухиндол изцяло е рехабилитиран. М.г. бе завършена отсечката Павликени – Караисен. Преди 4 г., вследствие на протестите, беше ремонтиран участъкът Павликени – Горна Липница. В момента водим разговори да бъде извършен ремонт на пътя Бяла черква – Вишовград. От рехабилитация има нужда и отсечката от Павликени към В. Търново до главния път София – Варна, която е с дължина 23 км. Миналия месец Областно пътно управление извърши текущ ремонт там”, обясни инж. Манолов.
Кметът припомни, че в областта Павликени е градът, който ще е в най-голяма близост до магистрала “Хемус” и газопровода “Турски поток”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново