270 паркоместа са изградени миналата година във В. Търново

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
1390 четения

270 нови безплатни паркоместа са изградени през 2022 г. във В. Търново. Най-много са по ул. „Александър Бурмов“ – 105, а останалите са разположени по улиците „Димитър Рашев“ – 59, „Венета Ботева“ – 17, „Народни будители“ – 47 , като към него има и втори прилежащ паркинг с 38 места. Това заяви кметът Даниел Панов в отговор на питане на общинския съветник от БСП Михаил Михалев относно проблема с паркирането в града.
“Допуснатото безразборно презастрояване през последните 15 г. доведе до сериозно напрежение. Намирането на паркомясто пред блока се оказва толкова трудно, че цените на гаражите в старата столица скочиха почти двойно, а къщите в някои съседни населени места струват повече от жилище в областния център“, заяви Михаил Михалев. В тази връзка попита кмета на старата столица колко са свободните общински терени в целия град, които са подходящи и могат да бъдат превърнати в безплатни паркинги и изчислявано ли е колко би струвала тази дейност. Останалите въпроси бяха колко безплатни паркинги и с колко паркоместа в тях са необходими за покриване на нуждите в града, изграждани ли са безплатни паркинги през изминалата година във В. Търново и къде се намират.
„Към настоящия момент свободните общински терени на територията на В. Търново отредени за паркинг са 8 броя с приблизителна площ от около 13 607 кв. м. През настоящата година е в ход реализирането на проекта за изграждането на ул. „Козлодуй“ – юг, като след неговото завършване по същата ще има обособени 95 броя паркоместа за безплатно паркиране“, заяви Даниел Панов. Той уточни, че през последните 10 години във В. Търново са обособени редица зони и паркинги за безплатно паркиране. Като пример посочи Старото военно училище – 76 места, „Марно поле“ – 59 места, в кв. „Картала“ – 40, на ул. „Никола Габровски“ – 45 и др. Паркинги са изградени на ул. „Козлуджа“, „Симеон велики“, ул. „Бяла Бона“, както и паркоместа по улиците „Васил Априлов“, „Камен Зидаров“, „Любен Каравелов“, „Възрожденска“, „Цветарска“ и др. Кметът Даниел Панов посочи още, че леките автомобили са около 50 000 и няма как да се осигурят безплатни паркоместа за всички, защото това би довело до по-голям хаос. Като проблем посочи и факта, че много хора паркират пред жилищните сгради служебните си автомобили.
„Питането ми бе за безплатни паркинги, а не за паркоместа по протежения на улици, които по презумпция би следвало да са такива. Да, паркирането не е безплатно, защото всеки един собственик на автомобил плаща данък и при това не малък. И тъй като живеем във В. Търново е подходящ да е такъв данъкът, но насреща да има нещо“, заяви Михаил Михалев. По думите му проблемът с липсата на места за паркиране се задълбочава и не е само в града, но и в общината.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново