2019 година – по-високи заплати, но и по-големи разходи за гражданите и бизнеса

Публикувано на чт, 10 ян. 2019
298 четения

С настъпването на новата година още от първия ден влязоха в сила редица промени, а други тепърва предстои да станат факт. Те са свързани с доходите, данъците, цените на комуналните услуги, здравеопазването и др. От 1 януари минималната работна заплата бе увеличена с 50 лв. и стана 560 лв. Увеличението е с 9,8 % спрямо досегашния ѝ размер. Минималната работна часова заплата пък вече е 3,37 лв.
Реално обаче чистите пари, които работещите на МРЗ ще получатр са доста по-малко, а разходите на работодателите нарастват. Нетното възнаграждение при заплата от 560 лв., което работникът ще получи, е 434,55 лв., ако не му се полагат други надбавки, като например за стаж, а работодателите ще плащат 665,95 лв. Разликата е 231,40 лв., които се плащат от работодателя и служителя. От тях 183,19 лева отиват за осигуровки, 48,21 лева е данъкът общ доход.
Най-голямата вноска е за пенсии – 19,8 %, като за родените след 1960 г. тя се разпределя 13,8 % за НОИ (първа пенсия) и 5 % за частен фонд (втора пенсия).
3 % от заплатите отиват за фонд “Общо заболяване и майчинство”, а 1 % са за обезщетения за безработица. От 1 януари минималният осигурителен доход за земеделци и тютюнопроизводители се повишава от 350 лв. до 400 лв.
С по-високи заплати от началото на годината са учителите, чиито възнаграждения средно се увеличават с 20 %, в администрацията с 10 на сто. От 1 юли максималната пенсия нараства от 910 лв. до 1200 лв., а минималната се вдига до 219,40 лв. От средата на годината всички пенсии се увеличат с 5,7 %, с което средният размер в страната ще достигне 386 лв. Хората от третата възраст трябва да знаят, че от 2019 г. се увеличават изискванията за възраст и осигурителен стаж за пенсиониране. Жените ще се пенсионират на навършени 61 г. и 4 месеца и осигурителен стаж от 35 г. и 8 месеца, а мъжете – ако са навършили 64 г. и 2 месеца, а осигурителният им стаж е 38 г. и 8 месеца.
За хората с трайни увреждания над 18 години също има промени, според които имат право на нов вид месечна финансова подкрепа, който заменя досегашните добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност. Размерът ѝ зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в страната, която е 348 лв.

Ще компенсират ли
по-високите доходи
по-големите разходи
на домакинствата?

Това е основният въпрос, който вълнува хората заради поскъпването на редица стоки и услуги през последните месеци. От 1 януари великотърновци ще плащат по-високи сметки за вода, след като в последните дни на декември Комисията за енергийно и водно регулиране одобри вдигането на цената на водата за всички области. Както “Янтра ДНЕС” писа, кубик вода за Великотърновска област поскъпна с 5 ст. и достигна 2,50 куб.м с ДДС. Крайната цена за ВиК “Йовковци” включва три компонента – 1,72 лв. за кубик вода, 23 ст. за отвеждане на отпадъчни води и 55 ст. за пречистване. Увеличението на водата бе предшествано от по-високи цени на електро- и топлоенергията, които бяха актуализирани още през лятото. Спроед енергийния регулатор новите по-високи цени на природния газ няма да се отразят на цената на тока за битовите клиенти.
За сметка на това разходите на домакинствата ще нараснат с новите налози. След въвеждането на т. нар. екокомпонент данъците на автомобилите се изчисляват по нов начин. Местната администрация избра за община В. Търново вариант, според който увеличението на по-голямата част от гражданите ще е до 15 лв.
Така от всички 23 712 регистрирани автомобила, за 6767 няма да има промяна в облагането, с по-високи данъци ще са собствениците на 14 587 коли. А за 7073 превозни средства облагането ще е по-ниско от сегашното. Най-сериозно ще бъде увеличението на местния данък за собствениците на лекотоварни автомобили до 3,5 тона, попадащи в клас N1, за които сега плащаха по 7 лв., а от догодина ще бъдат облагани като леките автомобили.
Промяна ще има и в облагането на имотите, като според промените собствениците на имоти, декларирали пред общината две или повече от едно като основно, вече няма да могат да ползват данъчната отстъпка от 50 %.

Нова година –
нови касови апарати
за бизнеса

Всички регистрирани по ДДС търговци до края на март трябва да пренастроят или да сменят касовите си апарати. За останалите крайният срок е юни 2019 г. За ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби, като например хотели, срокът изтича в края на 2019 г. Промени има и за собствениците на онлайн магазините, които до 29 март т.г. трябва да се регистрират към НАП. Те ще са длъжни да подават информация за дейността и магазините си, домейна и вида на продаваните стоки.
Най-сериозната промяна за бизнеса идва от скока на цената на електроенергията, след като в рамките на няколко седмици токът на свободния пазар поскъпна шоково. Много от производителите прогнозират поскъпване на крайната цена на стоките. Притеснени са обаче, че ниската покупателна способност ще направи продуктите им непродаваеми. Според хлебопроизводители от региона 10 % от стойността на техните продукти идва от ел. енергията. Месопреработвателите и млекопреработвателите също прогнозират по-високи цени, които ще станат факт още в началото на година.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново