2000 лв. и икона на св. Димитър дариха на храма в Ресен от сдружение „Заедно можем всичко”

Публикувано на ср, 11 окт. 2023
433 четения

Членовете на сдружението поеха ангажимент за ремонтни дейности и дарителска кампания за църквата

От спешна подмяна се нуждае близо 8-метровата ламаринена улама на църквата „Свети Димитър Солунски“ в село Ресен, за да се предотвратят течове при есенните и зимни валежи. За това алармира архимандрит Георги, който е родом от Ресен и е игумен на Преображенския манастир, по време на среща между кандидатите за общински съветници на МК „ГЛАС НАРОДЕН” и представители на инициативната група за възстановяване на храма в населеното място. Местните инициатори на каузата д-р Иван Рашков и Марина Пашова запознаха с идеята си представителите на сдружение „Заедно можем всичко“, които са в листата на „ГЛАС НАРОДЕН“.
От сдружението дариха на настоятелството на храма 2000 лева и икона на Свети Димитър Солунски, изработена от студенти във ВТУ. Водачът на листата на МК ГЛАС НАРОДЕН проф. д-р Христо Бонджолов пое ангажимент студенти от ВТУ да се включат в реставрирането и зографисването на стенописите в църквата.
„В момента нямаме възможност да кандидатстваме по различни програми, защото Ресен не попада в селските райони и не можем да сме бенефециент по ПРСР”, заяви още Рашков. Създадохме инициативната група през пролетта и проведохме разговори с Великотърновския митрополит Григорий, както и с Дирекцията по вероизповеданията към МС, но към момента няма възможности за кандидатстване по европейски програми и за държавно финансиране. Най-сериозният ремонт касае покривната конструкция на храма, от архитекти е изготвена КСС на стойност 76 хил. лева, посочи още Марина Пашова. Тя допълни, че от дарения до момента са събрани 14 хиляди лева, вече са осигурени и керемиди от фирма, обещан е и дървен материал за конструкцията.
Двама от кандидатите за общински съветници от листата на МК „ГЛАС НАРОДЕН” – инж. Стефан Стефанов, който е строителен инженер и проектант и инж. Тихомир Панов, геодезист, изразиха готовност за безплатна експертна помощ. „Проблемите са локални – по покрива и могат да се отстранят за кратки срокове, сега основната цел е да помогнем на хората и да спрем течовете“, заяви инж. Стефанов.„Обсъдихме какво можем да направим в краткосрочен и дългосрочен план. Църквата като конструкция е здрава, покривът е проблемен при нея, има краткосрочно решение с бърз ремонт на уламите“, коментира и инж. Тихомир Панов.
Димитър Манолов, кандидат за общински съветник от листата на ГЛАС НАРОДЕН, се ангажира да бъде направена организация за подмяна на компрометираната улама. Той предложи гражданското сдружение да съдейства за стартиране на мащабна дарителска кампания за храма. За популяризиране на подкрепа ще окаже Йордан Радославов – общественик и администратор на най-голямата социална група на Велико Търново във Фейсбук. Организиране на благотворителен футболен турнир,  благотворителни спектакли в МДТ „Константин Кисимов“ и раполагане на дарителски кутии в търговски обекти, са сред другите предложения на Димитър Манолов.
Марина Пашова благодари на кандидатите от МК ГЛАС НАРОДЕН за тяхната съпричастност към проблемите в Ресен. „Целта на гражданското сдружение е да помага първо на хората! Затова приемаме каузата на село Ресен присърце и ще направим всичко възможно за възстановяването на храма!”, увери и кандидатът за общински съветник Йордан Радославов.
Църквата „Свети Димитър Солунски“ в село Ресен е строена по времето на войните през миналия век – от 1912 до 1924 г., като догодина храмът ще отбележи 100-годишен юбилей.
Дарителска сметка:
Църква “Свети Димитър“ Ресен
Банка: УниКредит Булбанк
IBAN: BG73UNCR 7000 1525 3865 15
BIC: UNCRBGSF

loading...
Пътни строежи - Велико Търново