200 свободни работни места има в Община Лясковец

Публикувано на вт, 5 Дек. 2017
2575 четения

Около 200 свободни работни места има във фирмите, които развиват бизнес на територията на Община Лясковец, съобщи кметът д-р Ивелина Гецова. Усеща се остър дефицит на кадри в различни сфери – леката, хранително-вкусовата, военната промишленост и др. До месеци ще отвори врати и новият машиностроителен завод край Лясковец, като в началото там се очаква да бъдат наети между 70 и 100 души. Това трябва да са висококвалифицирани кадри, тъй като машините, на които ще работят, са от най-висок клас, посочи г-жа Гецова.
Не можем да се оплачем от липса на интерес от страна на потенциални инвеститори, сподели кметът. Около 47 компании са заявили инвестиционни намерения в Общината през последните години, а почти толкова са и издадените строителни разрешения. Освен познатата досега индустриална зона в града са се оформили още две – едната е на околовръстното шосе, а другата – в посока селата Честово и Козаревец.
Постоянно идват фирми и оглеждат терени с намерението да разширят бизнеса си на територията на нашата община, заяви д-р Гецова. Не малка част от тях са от региона, но интерес проявяват и компании от други области в страната. Тя обясни големия имотен интерес с атрактивните пазарни цени и добрия административен капацитет на Общината при обслужването на бизнеса, благодарение на което бюрокрацията е сведена до минимум. Работни места има, но все по-голям проблем е подсигуряването на работна ръка, не скри притеснението си кметицата.
Вече е напълно готова производствената база на новия машиностроителeн завод. Предприятието ще произвежда детайли, възли и елементи от стомана и се намира в местността Брода в непосредствена близост до военния завод “Аркус”. Инвестицията е на софийската фирма “Армако” АД, която има 20-годишен опит в областта на отбранителната промишленост.
Заводът е разположен върху частен терен от близо 14 декара. За нуждите на производството е построена едноетажна сграда с площ от около 2400 кв.м, а към нея има триетажна административна част с кафе-аператив. Инвеститорите гарантират, че работното пространство ще е с пълна климатизация, а цеховете ще са проектирани със съоръжения за опазване на околната среда във всички аспекти – въздух, вода, почва. Фирмата ще изгради и нови вътрешнозаводски пътища, електропроводи, водопроводи и канализация.
В близката година заводът ще подсигури работа на 240 души. В него ще има две основни звена – за инструментална екипировка и металообработка, а работният процес ще бъде организиран на три смени, научи още “Янтра ДНЕС”. Цеховете ще бъдат оборудвани с шлифовални машини, струго-агрегатни машини, шпиндели и фрезови машини.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново