195 кандидат-депутати ще се борят за 8-те мандата от областта

Публикувано на ср, 1 мар. 2023
765 четения

21 партии и коалиции се регистрираха в Районната избирателна комисия във В. Търново за предстоящите парламентарни избори на 2 април. Общият брой на кандидатите за народни представители е 195 души. Това означава, че 24 кандидати ще се борят за едно депутатско място в IV МИР В. Търново. За сравнение, на предходните избори имаше 28 партии и коалиции с общо 240 кандидати.
„Нямаме отказ за регистрация нито на партия и коалиция, нито на кандидати за народни представители“, заяви председателят на РИК Десислава Йонкова. Четири от формациите са регистрирали пълни листи с 16 кандидати – коалиция ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Движение за права и свободи“ и „Има такъв народ“. Партия „Социалистическа партия български път“ има само един кандидати, а друга формация е с двама представители – „Българско национално обединение“.
Само някои от партиите и коалициите разчитат на „старите“ си водачи. Това са ГЕРБ-СДС, които отново залагат на проф. Костадин Ангелов, начело на ДПС е Йордан Цонев, на „Възраждане“ е Станислав Стоянов, а на „Има такъв народ“ е проф. Андрей Чорбанов.
Адвокат Людмила Илиева поведе листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. Тя е бивш областен управител на В. Търново и беше избрана за народен представител в 48 Народно събрание. С нов водач е и партия „Български възход“, чиято листа оглавява Пейчо Касъров.
Сред участниците в предизборната надпревара са Кристиан Вигенин, Татяна Дончева и Станимир Илчев. След като на предходните парламентарни избори от БСП залагаха на Явор Божанков, който участваше като представител от гражданската квота, сега начело на листата е зам.-председателят на „столетницата“ Кристиан Вигенин. Освен във В. Търново той ще води листата и в Ямбол.
Татяна Дончева пък повежда кандидатите на коалиция „Левицата!“, като успоредно с това оглави и листата в 24 МИР в София. Председателят на НДСВ Станимир Илчев застана начело на формацията във В. Търново и 23 МИР в София. Сред претендентите за вота на избирателите е и КП „Заедно“, начело на която е Любомир Каримански.
Офицерът Арлин Антонов оглавява листата на ПП „Български съюз за директна демокрация“. Антонов е оглавявал специалното звено към МВР, беше също директор на Националната служба за сигурност. Той ще води листата и в 23 МИР в София.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново