1 млн. лв. чака Община В. Търново от ОПРР заради по-скъпите строителни материали

Публикувано на вт, 7 мар. 2023
217 четения

Близо 1 млн. лв. очаква Община В. Търново от Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждането на някои от обектите по проекта за интегриран градски транспорт. Това заяви Мариела Цонева, директор на Дирекция „Проекти и програми“ в Общината. Причината е поскъпването на строителните материали, за което от местната администрация са поискали 15 % увеличение на бюджета и до края на март се очаква да бъде получено положително становище, след което ще бъде сключен анекс към договора по проекта.
Общият размер на проекта е 11 942 189 лв., от които безвъзмездната помощ е 8 844 783 лв., съфинансирането от националния бюджет 1 560 836 лв. Собственият финансов принос на Общината е 1 536 614 лв. Проектът включва рехабилитация на бул. „България“, изграждането на пешеходния надлез над ул. „Магистрална“, закупуването на три електробуса, реконструкция на две пътни кръстовища, два буферни паркинга, модернизация на светофарните уредби на четири кръстовища, електронни табла на спирките и др.
„Това е един от най-трудни те проекти, изпълнявани от Община В. Търново. Първо заради големия обем от работа и второ заради големия финансов ресурс, който беше коригиран във връзка с кризата, която настъпи в световен мащаб и поскъпването на строителните материали“, заяви зам.-кметът проф. Георги Камарашев.
Самият проект включва 9 компонента, от които 7 са строителни. Най-сериозният проблем се оказват обществените поръчки. „Повече от 20 месеца ние нямахме избрани изпълнители и към настояща дата предстои избор на изпълнител за кръговото кръстовище на Беляковско шосе. Този проект е доста сложен и заради това, че включва разнородни и тежки строително-монтажни дейности. Обичайно един проект с европейско финансиране включва един-два обекта на строителство. Този включва седем и то във време, в което поскъпнаха много строителните материали“, каза още Мариела Цонева. Това е довело до отказа за изпълнение на един от обектите – кръговото на ул. „Беляковско шосе“, което наложи да бъде обявена нова обществена поръчка. Все още се чака електроразпределителното дружество да направи 72-часовите проби на пешеходния надлез. Едва тогава Държавната приемателна комисия към Дирекцията за национален строителен контрол може да приеме обекта. Забавяне има и за изграждането на единия буферен паркинг.
„Ако един от тези 9 компонента не бъде изпълнен ще трябва да върнем всички европейски средства, които до момента сме усвоили“, каза още Мариела Цонева. И уточни, че досега са разходвани 25 % от заложените по проекта средства.
Докато не бъде направено кръговото кръстовище на Беляковско шосе не може да бъде преасфалтиран и бул. „България“, заяви инж. Динко Кечев, директор на Дирекция „Строителство и устройство на територията“ и ръководител на проекта. Самото асфалтиране ще отнеме около месец. Крайният срок за изпълнение на мащабния проект е 19 декември 2023 г. След приключването на всички дейности ще бъдат пуснати трите електробуса, които в момента се намират на охраняем паркинг на НВУ „Васил Левски“. От Общината увериха, че електробусите все още са в гаранция и се полагат необходимите грижи за тяхната изправност. Изграденият контролен център пък ще изписва времето на пристигане на всички автобуси на градския транспорт. Предвидено е също информационни табла да показват свободните места на паркингите в града, посочиха още от Община В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново