В. Търново е с голям потенциал за развитие на IT сектора и аутсорсинга

Публикувано на чт, 23 мар. 2023
784 четения

В. Търново бе домакин на националното роудшоу “Пътят към твоя успех”. То се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), с подкрепата на кмета на старата столица Даниел Панов и партньорството на Общината и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Гостуването на AIBEST започна с кръгла маса с представителите на местните власти, на която бяха дискутирани факторите и мерките за оптимизирано привличане на нови инвестиции на локално ниво и създаване на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора. Програмата продължи със срещи с местните таланти, която се проведе в Голямата зала на Общината. Учениците и студентите от града имаха възможността да се запознаят с развитието на високотехнологичната индустрия у нас и с кариерните възможности, които предлага. На срещата присъстваха мениджъри на едни от най-големите лидери в сектора на национално ниво, а за гостите бяха организирани и специални уъркшопи.
“Основните неща, които коментирахме, бяха свързани със сферата на средното, професионалното и висшето обучение, и образованието на хората, които искат да имат както добра езикова подготовка, така и познания в областта на IT сектора. Във В. Търново работят над 90 компании в IT технологиите и те също бяха запознати с новия бизнес център, който предстои да отвори врата може би в началото на лятото. Беше направено популяризиране и на работата хоум офис“, разказа кмета Даниел Панов. Той добави, че Общината има помещения, които може да предостави на фирмите, търсещи работа на специалисти в IT сектора.
„Аз съм много доволен от срещата с фирмите, които дойдоха. Ние, с г-н Панов, ги запознахме с възможностите на Общината и Великотърновския университет, чухме и техните възможности, защото е важно да намерим допирните точки, да разберем от какво имат нужда те и какво предлагаме ние. Мисля, че ползите са двупосочни“, посочи проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на ВТУ. Според него тези срещи ще са много полезни за ориентацията на студентите на пазара на труда, ако е необходимо ще могат да бъдат разкрити нови специалности, с преподаватели от практиката и други подобни неща. Той допълни, че висшето учебно заведение също може да осигури помещения за нуждите на IT компаниите в Корпус 5, находящ се в самия център на града. „Един от пътищата, по които университета излезе от финансовата криза, бяха сключените преди 8 години договори с аутсорсинг компаниите. По този начин, съвместно с тях, оборудвахме и голяма част от учебните зали“, припомни проф. Бонджолов, подчертавайки важността на настоящата среща.
„Аутсорсинг сектора в област В. Търново е представен от 23 компании. В него има също така 119 фирми с общ оборот над 25 млн. лв., като за сравнение преди 5 години те са били 56, което означава двоен ръст“, посочи Нейко Генчев, зам.-кмет на старата столица. Той подчерта, че ролята на Общината е на първо място да създаде подходяща среда за правене на такъв бизнес – електронно управление, добра инфраструктура, осигурен добър социален и културен живот. Това ще осигури завръщане на млади, квалифицирани хора във В. Търново, което вече се наблюдава като тенденция. Генчев посочи, че в момента Общината работи по проект, в който е и Община Габрово, озаглавен „5G свързаност за умни градове“. Той ще стартира през есента и ще предостави на първо място технологични възможности за работа и ще създаде нови работни места за IT специалисти. Също така в момента върви инициатива, по която се работи заедно с частния бизнес и ВТУ, голям процент от участниците в която веднага са започнали работа в IT фирмите в града, информира Генчев. Създадена е и работна група, която осъществява дейности в областта на дигитализацията и високите технологии. Според доклада на AIBEST В. Търново е един от градовете с най-добър потенциал на развитие в тази област.
„Идването ни във В. Търново е част от една наша инициатива, за т. нар. децентрализация. Много искаме да популяризираме индустрията в различни градове и части на страната, а Търново е град с чудесен потенциал за развитие на кадрите и IT сектора“, каза Наталия Георгиева, изпълнителен директор на AIBEST. Това е така основно заради големия брой студенти и многото завършващи ученици. В момента в AIBEST членуват около 50 големи международни и български компании, представители на различни сектори, сфери и подсегменти на индустрията.
„Пандемията отвори врата за т. нар. отдалечена работа и позитива от това е най-вече, че индустрията предлага работа на хора, които могат да си останат във В. Търново, да работят оттук, да вложат средствата, които получават, в икономиката на града и по този начин децентрализацията да се случи много по-бързо и по-лесно“, поясни Георгиева. Всеки месец в цялата аутсорсинг индустрия и IT сектора в България свободните работни места са около 10 хил., посочи тя. Хубавото е, че компаниите влагат много време и ресурс за обучение на кадрите, за повишаване на квалификацията и дори за преквалификация.
Аутсорсинг и IT компаниите дават възможност за отдалечен достъп до работа, при което обаче се запазват високите възнаграждения, които работещите биха имали ако са в по-големите градове от страната. По време на обучението им тяхната заплата е от 1500 лв. до около 2000 лв., а след това е в рамките от 3 хил. до 10 хил. лв. Допълнително за тях има и много социални придобивки, поясни Петър Торнев, член на борда на AIBEST и представител на бизнеса.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново