Започна ремонт в свищовския манастир “Св. св. Петър и Павел”

Публикувано на ср, 19 юни 2019
37 четения

По съвместна инициатива на Община Свищов и архиерейското наместничество в града започнаха ремонтни дейности на най-старата историческа сграда в манастира “Св. св. Петър и Павел”. Освен че заедно с иконостаса и стенописите манастирът е паметник на културата, в неговата най-стара сграда от 1813 г. до 1836 г. е живял и работил Неофит Бозвели – будител за просвета и културно възраждане на българския народ и борец за независимост на българската църква.
На тази сграда предстои да бъде направен ремонт, като в момента се подновява част от покрива. “В духовен план тя е най-наситена с благодат поради присъствието на редица бележити духовници”, споделя монахиня Агнеса, която е материално отговорно лице в манастира. По нейните думи сградата е осветена от самото присъствие на светия човек Неофит Бозвели, който е живял в нея, както и от редицата свети лица от най-висок сан, които са пребивавали в сградата и са били достойни негови последователи. Такива са и двете игуменки майка Таисия, която още от 5-годишна е била в манастира, както и майка Ксения, която има голям принос за построяването на новата жилищна сграда и параклиса. “Все много благодатни жени, които са били изключително предани и които са погребани в двора на манастира”, споделя монахиня Агнеса.
Успоредно с ремонтните дейности на сградата ще бъде облагороден и дворът на манастира, в който почиват тленните останки и на големите дарители на Свищов Еленка и Кирил Аврамови и Димитър А. Ценов, които даряват средства за построяването на Първото българско читалище и Висше търговско училище в Свищов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново