За девети път фестивалът „Фолклорен извор” събра хиляди любители на българския фолклор

Публикувано на чт, 1 Авг. 2019
102 четения

Над шест хиляди участници от цялата страна ще участват в IX-то издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ в село Царевец. По традиция събитието започна с молебен за здраве и благополучие, след което народната певица Гуна Иванова изпя химна на фолклорния фестивал: „В Царевец добре дошъл е всеки….”. Приветствие към всички участници и гости направи основният инициатор и председател на сдружение „Фолклорен извор“ Генчо Генчев, който сподели, че за него няма нищо по-силно от българския фолклор и традиции, които трябва да бъдат съхранени и отнесени в бъдещето. „Всичко това се случва, когато има сърцати хора, които застават зад всяка една такава кауза. И тази година ние – организаторите, сме се постарали нашите гости да се чувстват добре в Царевец, но всичко това нямаше да се случи, ако нямаше добри хора, с добри сърца, които да откликнат и помогнат да се реализира това хубаво събитие.“, каза Генчо Генчев и благодари на Министерство на културата – под чиито патронаж се провежда фестивала, на журито, на кмета на населеното място Марин Любенов, на културните дейци от местното НЧ „Светлина – 1927“, на десетките доброволци, спонсори и спомоществователи за безрезервната подкрепа.

От своя страна кметът Марин Любенов изрази радостта си село Царевец да бъде отново домакин на уникалното фолклорно събитие, което в четири поредни дни ще изпълни населеното място с магията на българския фолклор. Приветствени слова произнесе и народният представител д-р Станислава Стоянова, която беше на събитието заедно с колегата си народен представител Станислав Стоянов. Поздравителни адреси бяха получени и от председателя на Народното събрание на РБ Цвета Караянчева и от министъра на Културата Боил Банов. Представителят на националната селекция на CIOFF – България Ивайло Първанов поднесе лично своите поздрави към организаторите на фолклорния фестивал и връчи на Генчо Генчев наградата „Златна кобилица“ и диплом за опазване и съхранение на нематериалното културно наследство, с пожелание на продължава с вяра, любов и самоотверженост да съхранява българските традиции и култура, за да могат и младите да я видят, съхранят и предадат нататък.

След официалното откриване, водещите Вера и Росен представиха на гостите авторитетното жури в състав: Юлия Цанкова – председател и членове – Гуна Иванова, д-р Силва Хачерян, проф. Елена Кутева, Димитър Манов, Даниел Спасов и Генчо Генчев. Изненада за всички беше новоучредената награда, която семейството на проф. Елена Кутева обяви, че ще връчи тази година за най-добро представяне в сферата на автентичния фолклор.

С приключване на официалната част бе даден старт на  конкурсната програма, която започна с изпълнението на Детска фолклорна група „Лесичерски надежди“, от с. Лесичери, обл. Велико Търново. През целия ден участници от всички краища на страната ще представят своите музикални изпълнения, а след 20.30 часа гостите на фестивала ще могат да се наследят на концерт в изпълнение на Ансамбъл „Фолк-дер“, Никозия, Северен Кипър.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново