В Свищов започнаха традиционните Алекови дни

Публикувано на ср, 10 Ян. 2018
79 четения

В Свищов започнаха традиционните Алекови дни, посветени на големия български писател Алеко Константинов. Началото на честванията беше поставено в първия ден от седмицата в Детския отдел на Градската библиотека, където ученици от IVа клас на СУ “Н. Катранов” четоха откъси от произведения на Щастливеца.
По-късно в ХГ “Николай Павлович” в Свищов беше открита изложба живопис, скулптура и карикатури от фонда на галерията, озаглавена “На Алеко”. На откриването на експозицията присъстваха много граждани и представители на общинското ръководство начело с председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, секретаря на Общината Любомира Петрова и директорът на Дирекция “Култура” Росен Маринов.
Главният уредник на галерията Пламен Симеонов сподели, че в изложбата участват 28 творби на 15 автори. Сред тях са Никола Михайлов, Асен Илиев, Димитър Димитров, скулпторите Севдалин Пенчев, Мария Касабова, както и на карикатуристите Слави Митев, Теню Пиндарев, Стоян Гроздев, Тодор Цонев, Велко Велков, Ивайло Цветков и известният свищовски художник Стайко Николов. Всички желаещи ще могат да разгледат експозицията до 31 януари напълно безплатно.
По време на откриването на изложбата свищовската професионална гимназия “Алеко Константинов” организира кетъринг за гостите и посетителите, с който даде старт на своя първи час от проект Клуб “Кулинарни пътешествия”. Алековите дни ще продължат до 12 януари, когато е кулминацията на честванията – традиционното факелно шествие от къщата музей “Алеко Константинов” до паметника на Алеко в градската градина.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново