В Свищов се готвят за Алековите дни

Публикувано на пт, 5 ян. 2018
151 четения

Свищов ще отбележи 155-годишнина от рождението на Алеко Константинов със серия от събития. Програмата на Алековите дни ще започне на 8 януари от 11,30 часа с четене на откъси от произведения на големия български писател от ученици от IV “а” клас на СУ “Николай Катранов”. Това ще стане в детския отдел на Градската библиотека.
В същия ден от 17 часа в Художествената галерия “Николай Павлович” ще бъде открита изложбата “На Алеко”, която включва живопис и карикатури от фонда на галерията. Във вторник, 9 януари, от 13,30 часа в камерната зала на Първото българско народно читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856” ученици от третите класове на СУ “Николай Катранов” ще се срещнат с творчеството на големия български писател, роден в дунавския град.
На 10 януари от 17 часа в Историческия музей е предвидена срещата с Ваньо Вълчев и представяне на книгата му “Бягство към Византия”. На следващия ден отново там от 14.30 часа ще бъде открита кулинарната изложба “Карвинг и декорация”, дело на учениците от СПГ “Алеко Константинов”.
От 17 часа в зала 1 на Община Свищов проф. Огнян Герджиков ще представи книгата си “Аз не бях политик”. Освен него със свищовлии ще се срещнат и издателят Ана Боянова, писателят и поетът Недялко Йорданов, както и актьорите Ивана Джеджева и Емил Калев.
Кулминацията на Алековите дни е в петък, 12 януари, когато тържествено ще бъде връчена наградата на лауреата в конкурса за къс хумористичен разказ “Алеко”. Началото на церемонията е от 18 часа в читалището, а веднага след това е началото на постановката на Лиза Шопова “Всичко или нищо” с участието на Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Набраните средства от спектакъла ще бъдат дарени за извършване на ремонтни дейности на Школата по изкуства при ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856”.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново