Свищовски възстановчици правят национален събор на Траянови врата

Публикувано на пт, 16 Авг. 2019
115 четения

Първи по рода си национален събор на всички клубове за исторически възстановки и свободни реенактори от страната са се заели да организират ентусиастите от свищовското сдружение “Дукс Антика” и “Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – Варна. Срещата ще се проведе в рамките на фестивала “Траянови врата – величие и памет”, чието поредно издание ще бъде на 17 и 18 август на едноименната крепост край Костенец. Форумът тази година е посветен на историческата победа, която Самуил удържа над Василий II на 17 август 986 г.
“Това е годишнина, която ние, участниците в двете сдружения, желаем да отбележим заедно в крепостта “Траянови врата”. Затова инициирахме този събор на всички възстановчици, но тъй като за фестивал няма финансиране, всеки участник ще присъства за своя сметка и в името на идеята. За наша радост на призива ни откликнаха мнозина от българските възстановчици, което гарантира качествена реконструкция, отворена като исторически период и представени култури”, сподели Димитър Спасов, който е председател на Сдружение за исторически реконструкции “Дукс Антика” в Свищов.
Той допълни, че идеята на събора е да бъде почетена последната велика победа на българското оръжие преди Първото българско царство да бъде заличено от лицето на Земята. “Подобен акт е още по-важен при несекващите посегателства на някои от македонските ни съседи върху тази драматична глава от българската история”, каза още Димитър Спасов.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново