Свищовски студенти отново участваха на финала на престижно състезание за финансови аналитици

Публикувано на пн, 11 Мар. 2019
64 четения

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за четвърта година участваха в престижното международно състезание за финансови аналитици „CFA Research Challenge”, организирано на национално ниво от CFA Institute Bulgaria. В състезанието участваха отбори от икономическите висши училища и стопански факултети от цялата страна. Поредното силно представяне на свищовския тим, номиниран от катедра „Финанси и кредит”, се дължи на Север Баръш и Мария Боянова – четвъртокурсници от спец. „Финанси”, Ирма Иванова от магистърска програма „Финансов мениджмънт” и Росица Иванова – бакалавър, „Счетоводство и контрол”. Всички представители на отбора са носители на множество други отличия и награди. В дните, предхождащи състезанието, Ирма и Север бяха отличени и от Фондация „Буров”. Факултативен наставник на отбора на Стопанска академия беше ас. д-р Калоян Петков от катедра „Финанси и кредит”.

Заданието за оценка на публична компания тази година бе свързано с представител на технологичния сектор . Съгласно стриктните правила на състезанието, оценката на съответното дружество се извършва по точно определен подход чрез използване на набор от аналитични модели. Централно място в работата на свищовския отбор заемаше методът за оценка на свободните парични потоци към фирмата (FCFF), както и методи за сравнително оценяване, посредством пазарни множители. Наред с това бяха анализирани конкурентната среда, финансовото състояние на дружеството чрез стандартни коефициенти и др. методи, позволени от условията на състезанието. Многоседмичният труд на свищовските студенти бе оформен в стандартен текстов доклад с обем 10 страници на английски език.

В заключителния етап на състезанието, който се проведе в София, конкуриращите се отбори представиха резултатите си в презентации на английски език пред компетентно жури от CFA асоциацията в България.

Възпитаниците на Стопанска академия, участвали в това престижно състезание на национално ниво, ще получат сертификат за участие, което е изключително важно за младите финансисти. Участници в предходни издания на състезанието вече работят на високо-конкурентни позиции във финансовия сектор, подочват от Стопанската академия.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново