Свищовската болница е в стабилно финансово състояние и без задължения

Публикувано на пт, 7 окт. 2022
93 четения

Болница “Д-р Димитър Павлович” в Свищов е в стабилно финансово състояние и към момента няма никакви задължения. Това обявиха управителят на лечебното заведение Илиян Венков и кметът на община Свищов Генчо Генчев. Според градоначалника последните седем години са били изключително трудни. През 2015 г. задълженията на болницата са били в размер на 1,6 млн. лв., през 2020 са били 700 000 лв., а към момента са платени всички дългове. Изплатен е и заемът в размер на 500 000 лв., изтеглен преди две години. “Лечебното заведение мина през много предизвикателства и много трудности през тези години и въпреки това, когато жителите на Свищов имаха нужда от своето лечебно заведение, то успя да се справи дори с нелеката и трудна задача с приема на болни от Covid-19. Естествено, тогава получихме подкрепа и от Министерство на здравеопазването”, посочва кметът Генчо Генчев. Той отчита и факта, че управителят на болницата е успял да съхрани наличния персонал и да привлече лекари от други места, за да продължи лечебното заведение своята дейност. “Това се случи благодарение както на неговите усилия, така и на целия екип на болницата”, посочи още Генчо Генчев.
За последните две години на работа в болницата са привлечени 12 медици, също толкова медицински сестри и рехабилитатори. Към момента има известен недостиг на персонал, но усилията в тази посока продължават, посочва Илиян Венков. Към днешна дата заплатите на персонала са повишени спрямо размера им от преди две години и са на нивото на останалите общински болници с капацитета на стационара в Свищов.
За август средната заплата на лекар в МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” е 1884 лв., а за медицинска сестра – 1295 лв. За месец септември те са увеличени с 14 %, а за октомври ще бъдат увеличени с нови 17 %.
Усилията на ръководството на болницата ще продължат към привличането на медицински кадри, с които да се обезпечи дейностите на лечебното заведение.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново