Стартира Фестивалът на античното културно наследство „Орел на Дунава“ в Свищов

Публикувано на пт, 7 юни 2019
94 четения

На 7 юни в Свищов за петнадесети път се проведе церемония по откриване на фестивала на античното културно наследство „Орел на Дунава“. Председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов откри фестивала и заедно с Императора, който сподели, че всеки път се завръща с удоволствие в прекрасния Свищов, запалиха фестивалния огън. Танцовите изпълнения на Nimfele Dace и Пагане впечатлиха публиката и 9-те групи за възстановки от България, Италия и Румъния, участващи във фестивала.

След официалното откриване, на  централния площад „Алеко”, д-р Кристиян Кирилов връчи наградата „Златен орел“ за принос в популяризирането на българската култура на известния поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев. Развълнуван от наградата, носителят на тазгодишния приз сподели следното: «Обичам да получавам награди и много се радвам, защото тази е прекрасна! Искам да благодаря на града, че запазва традициите, запазва историята ни и всичко, което ни е карало а оцелеем в това време. За мен е чест, наистина, защото съм се опивал и го върша в продължение на 50 години да се грижа за чистотата на българската песен, на българската музика, на българската душевност, на поезията, на истината, на любовта, на преклонение към родната земя, към това, което ни прави достойни българи…….Този орел /наградата/ е символ на мощ, на сила, на полет, на възход…да живее България!». Тези думи трогнаха изключително много публиката и тя отвърна с бурни аплодисменти. В последвалия музикален рецитал на лауреата се включи е неговата половинка Кристина Белчева, с която подариха вълнуващи емоции на всички присъстващи.

Първият фестивален ден и тържествената вечер завършиха с огнено шоу на група «Феникс» от гр. Козлудуй и парад на групите участници със запалени факли, начело с I Италийски легион по улиците на Свищов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново