Силвия Томова представи в Свищов романите си “Грохот” и “Печатарят”

Публикувано на вт, 30 ян. 2018
224 четения

Писателката Силвия Томова представи в Свищов своите два завладяващи исторически романа – “Грохот” и “Печатарят”. Те са наситени с много вълнуващи моменти и любопитни факти, поднесени по увлекателен начин от авторката, за да задържат до край вниманието на читателя. Срещата се състоя в Изложбената зала на къщата музей “Алеко Константинов”.
“Грохот” разказва за присъединяването на България към Тристранния пакт. Действието се развива в периода от 1 до 6 март 1941 г., когато е и първата бомбардировка над страната ни по време на Втората световна война. Тогава сръбски самолети бомбардират Кюстендил и околностите на София, жертвите са близо 70, а ранени са десетки. Може ли България да избегне конфликта, обхванал цяла Европа по онова време, пита авторката. И имало ли е алтернатива присъединяването на България към пакта? Романът “Грохот” не спестява нищо на никого и в същото време запазва достойнството на всички, замесени в грохота на войната.
Предишният исторически роман на Силвия Томова “Печатарят” е разказ за живота и делото на първия български печатар Яков Крайков. Той е единственият българин, който може да бъде определен като ренесансов човек. Роден е в изчезналото днес село Камена река, син на свещеник, пристрастен към словото от малък, минава през всички стъпала на изкуството за книгата. През 1566 г. Крайков купува печатарското ателие на Божидар Вукович във Венеция и за седем години издава седем богослужебни книги, предназначени за българи и сърби. Той е едновременно издател, съставител, редактор, коректор и според някои учени гравьор. Крайков е и създател на уникален шрифт, за който се твърди, че по-късно става основа за гражданския шрифт на Петър Велики. Днес книгите му се пазят в едни от най-големите библиотеки в света.
“Печатарят” беше номинирана в пет национални конкурси и е носител на наградата “Ваня Костантинова”.
Силвия Томова е родена на 9 юни 1973 г. в София. Завършила е специалностите “Дефектология” и “Журналистика” в СУ “Св. Климент Охридски”. Публикувала е във вестниците “Литературен вестник”, “Литературен форум”, “Словото днес”, списание “Книгите днес” и др.
Автор на два сборника с разкази, на романите “Кожа” и “Тит от Никомедия”, “Печатарят”, “Милост за приятелите” и “Грохот”. Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ “Рашко Сугарев” (2007) и приза “Книга на годината” на академия “Либер” (2010), а също и на наградата “Ваня Константинова” за романа “Печатарят”. Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски, немски, арабски и белоруски. Премиерата на “Тит от Никомедия” на сръбски език през 2013 г. стана част от културната програма по отбелязването на 1700 години от подписването на Миланския едикт в гр. Ниш.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново