Общинари в Свищов подпомогнаха на талантливо дете да участва в лагер на NASA

Публикувано на чт, 9 май 2019
32 четения

Общинските съветници и кметове на кметства в община Свищов събраха 660 лв., с които ще помогнат на  Константин Петров Тодоров да участва в Космически лагер в турския град Измир (Space Camp Turkey). Парите бяха връчени на неговия баща Петър Тодоров от председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов.

Константин е ученик в VI “в“ клас на СУ „Николай Катранов“, класиран за получаване на частична стипендия в размер на 50 % от таксата за участие в Космическия лагер. Това е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като такива има в Европа, Азия и Близкия Изток. Космическият и научен център за обучение се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. До този момент не е имало участник в този лагер от Община Свищов. Пълната такса за участие възлиза на 1250 щатски долара, а в случая частичната стипендия покрива сумата от 625 щатски долара. Със сумата, която получи семейството, и тази, отпусната на редовно заседание на Общинския съвет, проведено на 25.04.2019 г., в размер на 500 лева, необходимите средства за участието на талантливото момче в Космическия лагер и сбъдването на неговата мечта са събрани.

Председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов се обърна към бащата на Константин с думите: „На мен специално ми е изключително приятно да връча тази сума и да подкрепим развитието на дете, което се е постарало и което ще развива своето бъдеще в областта на такава сложна наука. Участието на Константин Тодоров ще бъде атестат за високото качество на обучение в училищата от общината и стимул за бъдещото участие на други ученици в подобни обучения.“ Той добави още, че с интерес ще очаква да разбере от младия учен за впечатленията от участието му в престижния лагер, създаден по модел на NASA.

Петър Тодоров благодари сърдечно от името на своя син и своята съпруга, за големия жест на председателя на Общински съвет, общинските съветници и кметовете на кметства, и за подкрепата, която оказаха в този важен за семейството момент.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново