Находки в Нове дават информация за бита около Римския военен лагер

Публикувано на чт, 27 юни 2019
235 четения

Фрагмент от малка мраморна детска главичка е намерен в първите дни от тазгодишните проучвания край Нове от екипа, ръководен от доц. д-р Павлина Владкова. До сега оттам са известни още две подобни, всички те представляват част от статуарни групи, изобразяващи играещи деца. Детската скулптуранапомня на релефа върху мраморен паметник, съхраняван в Лувъра, върху който са представени играещи с топки деца. Тази находка е постъпила случайно в сбирката на парижкия музей и единственото, което се знае за нея е, че е открита през 1861 г., но за съжаление, не е известно от коя римска провинция произхожда. По стиловите белези и контекста на откриване, скулптурата от Нове може да бъде датирана във времето от началото до средата на III в. сл. Хр. Откритата находка ще бъде добавена към фонда на Историческия музей в Свищов.

Друга любопитна находка от разкопките е нощно гърне, намерено в южната част на комплекса, където вероятно са били разположени спалните на богатия дом. Гърнето е изработено от глина, дълбоко е около 50 см и е със стабилно дъно. Това, което го отличава от тези от миналия век, е липсата на дръжка. Това е четвъртият намерен във вилата съд от този вид в южната част на жилището. Съдейки от диаметъра на отвора, вероятно нощните гърнета са използвани основно от децата на фамилията, но може би и от възрастните. В жилището е имало и латрина (тоалетна), която се намира в югозападния ъгъл на комплекса, към който водят както някои от каналите, така и керамичен водопровод. В нея седалките са били дървени, защото при разкопките не са открити следи от мраморни или варовикови.

От античната епоха най-ранното известно бебешко гърне е открито при проучването на агората в Атина и е датирано през V в. пр. Хр. Вероятно подобен вид санитарни съдове са намирани на различни обекти от римско време, но публикациите за тях са много малко и това се дължи на неразпознаването на техните функции. Като най-близък паралел на артефактите от Нове е подобен, намерен в Никополис ад Иструм в боклучна яма, датирана през II в. и втори пример, произхождащо от съвр. град Кьолн (античната Colonia Claudia Ara Agrippinensium), един от големите градски центрове в римската провинция Германия.

В резиденцията край Нове от II-III в. и в къщата, построена над нейните руини през IV в., през годините на проучвания са открити разнообразни находки, свързани с ежедневния живот на обитателите. Най-многобройни са глинените съдове, използвани за приготвяне на храна и за сервиране на масата – гърнета, купи, паници, чаши, стомни и др. В малкия басейн в централната част на вътрешния двор са намерени части от саксии с по три дупки на дъното. С тях е бил украсен каменният парапет около басейна. Открити са няколко фрагмента от керамични мортарии – съдове от глина за стриване на зърното. Върху един фрагмент от амфора има надпис, направен с червена боя, който съобщава, че в съда е съхранявано вино от испанските римски провинции. Доставките на вино, зехтин, рибни сосове и др. продукти до Нове достигат най-често по вода. Кораби от западните части на Империята се движели по течението на реките Драва и Сава и от там по Дунав достигали до пристанището на лагера. Друг воден път, използван за снабдяване с продукти и изделия от Изтока, е през Босфора и Черно море до Дунав и после, макар и по-трудно срещу течението на реката, стоките достигали до пристанищата по долното течение на реката. Ползвани са и сухоземните пътища, които свързват Балканския полуостров с всички части на Империята.

В намерената кутийка от слонова кост (пиксида), с капаче с релефна украса с фигурите на мъж и жена и ероси, са съхранявани козметични продукти, необходими за тоалета на жените. Една от многобройните открити игли от кост, използвани като фуркети за оформяне на дамските прически, е украсена с ажурно изрязана фигура на храм с топче в средата – до днес тя е без аналог от цялата Империя.

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново