Министърът на културата даде старт на инвестиции за 2,8 млн. лв. в Свищовско

Публикувано на ср, 26 юни 2019
78 четения

Министърът на културата Боил Банов посети Свищов и три населени места в общината, където даде старт на дейностите по проект «Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов». Проектното предложение е включено в Инвестиционната програма на общината и е на обща стойност 2 766 728,99 лева. Това е инвестиция в устойчивото развитие на културната инфраструктура на три читалища – НЧ «Светлина – Царевец 1927», НЧ «Трудолюбие – 1907» в с. Вардим и НЧ «Филип Станиславов – 1903» в с. Ореш.

«Не знам дали ще ми се случи друг път в живота такава чест – да открия в един ден ремонтните дейности на три български читалища, които ще бъдат реновирани изцяло», каза пред жителите на село Ореш министър Банов. Той допълни още, че кметът на Свищов е от малкото кметове в България, които милеят еднакво както за общинския център, така и за населените места. «Той работи за културата, работи за инфраструктурата и помага. Това е уникален човек!», добави още той.

Кметът на Свищов  заяви, че му е изключително приятно заедно с министър Банов да даде старт на ремонтните дейности и изрази специални благодарности към него за оказаната подкрепа и изключителното взаимодействие при разработване на проектите. «Няма как да не се случват хубавите неща, когато имаме подкрепата на националната власт в лицето на правителството, Министерство на културата и екипната работа между кмета на населеното място, кметът на общината и областта. Когато сме обединени в името на доброто, всички усилия си струват», категоричен бе Генчо Генчев.

По време на своята визита министър Банов посети крепостта «Калето», където лично проф. Николай Овчаров го запозна с резултатите от археологическите проучвания, проведени под негово ръководство, от средата на май до средата на юни тази година. Министърът на културата бе категоричен, че ако може да се възстанови вида на крепостта по най-прецизния начин, това ще бъде невероятно и ще привлича много туристи. «Така, както кметът работи по посока на културен туризъм и въобще за развитието на културата, това тук може да бъде една перла, която да е връх на всичките положени усилия за разкриване на крепостта „Калето», каза министър Банов и потвърди, че министерствота ще подкрепи финансово бъдещите разкопки, които да разкрият изцяло цитеделата в Свищов.

Министърът посети и къщата музей «Алеко Константинов», където се запозна със състоянието на сградата и необходимостта от ремонт. Боил Банов бе категоричен, че  ремонтът на покрива ще бъде първата част от дейностите, които ще бъдат предприети. През август предстои втора сесия на финансиране и осигуряването на средствата за ремонт на покрива ще бъде приоритет на Министерство на културата.

При посещението си в Свищов Боил Банов разгледа ремонтирания църковен храм «Свето Преображиние», археологическия резерват «Нове», където имаше възможност лично да си отсече сувенирна антична монета и да разговаря археолога доц. Павлина Владкова, която е дългогодишен проучвател на античния лагер. Министърът бе впечатлен и от поддръжката на историческата местност «Паметниците», където на 27 юни по традиция ще бъде  отбелязан празникът на града, както и от модерния културен център, създаден по проект за трансгранично сътрудничество в с. Царевец.

 

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново