Михаил Белчев спечели наградата „Златен орел”

Публикувано на нд, 9 юни 2019
150 четения

Големият български поет, композитор и певец Михаил Белчев стана новият носител на наградата „Златен орел” в Свищов. Призът му бе връчен по време на церемонията по откриването на Фестивала на античното изкуство „Орел на Дунава”, провеждащ се за 15-и път.

Мишо Белчев получи наградата за съществения си принос в популяризирането на българската култура. Красивата статуетка му бе връчена на площада пред Община Свищов от председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов.

Изключително емоционално прие свищовското признание Михаил Белчев, който бе заедно със съпругата си Кристина. „Много се радвам, защото тази награда е прекрасна! Искам да благодаря на града, че запазва традициите, запазва историята ни и всичко, което ни е карало да оцелеем в това време. За мен наистина е чест, защото съм се опитвал и го върша в продължение на 50 години – да се грижа за чистотата на българската песен, на българската музика, на българската душевност, на поезията, на истината, на любовта, на преклонение към родната земя, към това, което ни прави достойни българи”, сподели Мишо Белчев. И добави, че този орел е символ на мощ, на сила, на полет, на възход, като завърши с думите „Да живее България!”.

„Много награди съм получавал, но тази е една от най-красивите, наистина ме трогнаха”, сподели за „Янтра ДНЕС” Мишо Белчев и довери, че и на 74 години продължава да пише и е готов със съвсем нова своя песен.

После изпя някои от емблематичните си песни, сред които „Не остарявай любов”, „Булевардът”, „Късна любов” и др., бурно аплодиран от публиката и участниците във фестивала.

„Орел на Дунава” бе открит от д-р Кристиян Кирилов заедно с Императора, като двамата запалиха фестивалния огън. Танцовите изпълнения на Nimfele Dace и Пагане впечатлиха публиката и деветте групи за възстановки от България, Италия и Румъния, а първият ден завърши с огнено шоу на група „Феникс” от Козлудуй и парад на групите участници със запалени факли, начело с Първи Италийски легион по улиците на Свищов.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново