Манастирът “Покров Богородичен“ край Свищов събра стотици миряни отблизо и далеч

Публикувано на чт, 15 авг. 2019
91 четения

На един от най-големите християнски празници Свето Успение Богородично стотици миряни се събраха в манастира край Свищов, за да се помолят за здраве и да отдадат заслужена почит на Божията майка. Свещеникът Христо Павлов отслужи празнична литургия, освети водата и приготвения курбан, след което помаза с миро присъстващите християни.

Както всяка година, празникът събра вярващи отблизо и далеч, които търпеливо чакаха своя ред, за да се помолят пред чудотворната икона на света Богородица. Иконата е прочута със своите чудодейни сили, отговарящи на искрените молитви на вярващите. Както стопанинът на манастира отец Христо обича да казва: “Трябва силно да вярваш и чудото става“.

Манастирът „Покров Богородичен“ е  построен през 14 век на мястото на древно тракийско селище. Според историците местността е с геомагнитно излъчване и не случайно тук е построен той. По време на Руско-турската война манастирът е използван за руска военна болница, в която работи бележитият руски хирург Николай Иванович Пирогов.

За жителите на община Свищов манастирът е от особено значение и играе важна роля за духовното израстване и обединение на населението. По тази причина Община Свищов организира и тази година безплатен транспорт за всички желаещи да посетят светата обител и да споделят празника.

 

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново