Една зима граф Дракула е живял в Свищов

Публикувано на чт, 30 май 2019
368 четения

Гюлета от 16 век, използвани при военните сблъсъци между граф Дракула и османците, керамика и древни монети откри проф. Николай Овчаров още в първите дни при разкопки на крепостта „Калето” в Свищов. Проучванията ще продължат до 15 юни. За едномесечната работа на обекта Община Свищов е осигурила финансиране в размер на 30 000 лв.

Археологът обяснява, че около крепостта е имало замък, а градът се е разпростирал по склоновете. “Много е богата историята му от 15-18 век, когато е бил османска крепост. Знае се, че тук е бил локализиран малък гарнизон, защото през този район е минавал един от важните пътища, т.нар. свищовски път към Влахия. Не случайно около Свищов се разиграват доста драматични битки през 15-16 век, когато е бил и големия сблъсък между Османската империя и Влашкото воеводство, което укрепва през този период. Знаем, че през зимата на 1461-1462 година Влад Цепеш, по-известен като Дракула, обсажда крепостта и я превзема след тежка битка и, както пише в едно писмо до унгарския крал, са убити 410 турци. Част от тях са умъртвени по любимия му начин – чрез набиване на кол. Писмото е от февруари 1462 г. , което показва, че въпросната зима той е изкарал в замъка на свищовската крепост”, разкрива проф. Овчаров.

Той обясни, че при разкопките първо са попаднали на калдъръм от началото на 19 век, а непосредствено под него имало следи от пожарищата. “Малко по-надолу пък в друг пласт от 15-16 век излязоха много характерни ядра или гюлета за колеврина. Това е едно от първите оръдия, използвани през 16 век. Вероятно тези гюлета показват точно тези военни сблъсъци между граф Дракула и османците”, допълни българският Индиана Джоунс.

Весела КЪНЧЕВА

сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново