Домът за стари хора „Мария Луиза“ в Свищов отбеляза 109 г. от основаването си

Публикувано на ср, 29 май 2019
67 четения

Потребителите на социалните услуги и персоналът на Дома за стари хора „Мария Луиза“ в Свищов отбелязаха тържествено 109 години от основаването на социалното заведение. Ръководството на община Свищов, в лицето на кмета Генчо Генчев, председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, зам.-кмета Анелия Димитрова, ръководителя на общинска служба „Социални дейности Анелия Димитрова и представителите на всички социални услуги, уважиха с присъствието си празника и поднесоха своите приветствия към персонала и домуващите. Приветствено слово произнесе директорката на дома Мариела Крачкова, която благодари на общинското ръководство за подкрепата, на своя персонал от 54 души професионалисти, на които може да разчита и не на последно място на домуващите, към които се обърна с думите: „ Уверявам Ви, че ще продължим да работим така, че да се чувствате у дома си тук, в ДСХ „Мария Луиза“!“.

Специален гост на тържеството бе една от първите директорки на старческия дом Иванка Пантелеева, заемала позицията от 1967 година. Тя бе удостоена с особено внимание от сегашния директор Мариела Крачкова, която подчерта приноса на г-жа Пантелеева за благоустрояването на социалното заведение, когато то е било ръководено от нея. Нови ъглови легла, нощни шкафчета, телевизори във всяка стая, отделни санитарни помещения и нови килими, са само част от придобивките, с които се подобрява живота на потребителите по време на нейното ръководство и за което тя получава почетна значка от тогавашния министър на народното здраве. Цвете в знак на признателност ? поднесе и кметът на Свищов Генчо Генчев.

Градоначалникът заяви готовността си да съдейства със всичко необходимо за осигуряване комфорта и спокойния живот на домуващите и  подчерта, че се гордее със социалните институции в Общината и доброто партньорство помежду им. Той бе категоричен, че общинското ръководство няма да спре до тук и ще продължава да реализира проекти, които да подобряват живота на различните социално уязвими групи и жителите на Свищов.

След официалните слова, тържествена програма водена от социалния работник Силвия Игнатова продължи с участието на танцова формация “Радостина” – гр. Свищов, танцова формация „Фолклорен извор” – с. Царевец и потребителите на социални услуги: Иванка Костадинова, Събка Миленкова, Петрана Апостолова, Цветанка Георгиева, Йордана Стоева, Надка Георгиева, Георги Давидов и Начо Мутков, които с изявите си допринесоха много за празничното настроение.

ДСХ „Мария Луиза“ отваря врати през 1910 година с 9 домуващи и е най-старата социална услуга в Свищов. Към днешна дата потребителите наброяват 125 души.

 

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново