До края на седмицата трябва да започне рекултивация на сметището в Свищов

Публикувано на ср, 21 Авг. 2019
40 четения

До края на седмицата Община Свищов ще стартира процедура по рекултивация на депото, информират от Регионалната екоинспекция. Още през март е осигурено финансирането в размер на 3 млн. лв. Според кмета на крайдунавския град Генчо Генчев рекултивацията не е стартирала по-рано заради процедурата за избор на изпълнител, а договорът с фирмата трябваше да бъде подписан вчера.
Във вчерашния ден старото сметище се възпламени за трети път през последната седмица. За да овладеят тежката ситуация, са мобилизирани пожарникари от пет общини. Въпреки задимяването на града от РИОСВ уточняват, че след повторното запалване на депото няма превишения на средноденонощните норми за въздуха. Няма превишения по данните от всички показатели, получени от автоматичната станция в Свищов. За три дни – от 00,00 ч. на 17 август до 12,00 на 19 август, са регистрирани две превишения на средночасовата норма по показател сероводород. Превишенията са в 05,00 ч. на 18 август – 7,5 – g/m3 при норма 5 – g/m3, и в 06,00 ч. на 19 август – 5,5 – g/m3.
Още две сметища в областта предстои да бъдат рекултивирани – във В. Търново и Г. Оряховица. Близо 3 млн. лв. ще вложи Община В. Търново за рекултивацията на старото сметище в с. Шереметя. От тях 2,6 млн. лв. са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), а останалите 500 000 лв. са от местния бюджет. Старото депо беше закрито през август 2016 г. със заповед на директора на РИОСВ. Причината е изграденото в съседство за над 33 млн. лв. ново депо за битови отпадъци, което обслужва жителите на няколко населени места. Всеки момент ще стартира процедурата за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, уточни Зорница Кънчева-Миладинова, началник на общинския отдел по екология.
До няколко дни от Община Г. Оряховица се очаква да бъде обявена обществената поръчка за рекултивация на старото сметище за битови отпадъци в местността Бабенец. Заложените затова средства са в размер на 4,3 млн. лв. от ПУДООС и местния бюджет. Биологичната рекултивация ще е изцяло за сметка на Общината. Сумата възлиза на 106 000 лв., а средствата са от натрупаните през годините отчисления, които Общината плаща към Регионалната екоинспекция във В. Търново по Закона за управление на отпадъците. Самата биологична рекултивация ще се извърши в продължение на три години, уточни зам.-кметът Деница Коева.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново