Българо-полски екип от археолози отново ще проучва римския военен лагер Нове край Свищов

Публикувано на ср, 29 май 2019
1562 четения

Помещения с подово отопление в западната част на резиденцията.

Среща на миналото с настоящето в Нове

През 2019 г. се навършват 60 години от първите разкопки в римския лагер и ранновизантийски град Нове. От първата година на проучванията до днес тук работи българо-полска археологическа експедиция. Няма друга международна научна експедиция в България, която да продължава съвместната си работа повече от половин век без нито една пропусната година.
В екипа през годините от българска страна винаги са участвали археолози от Национален археологически институт с музей при БАН, Регионален исторически музей във Велико Търново и Исторически музей Свищов. Полските археолози са от двата най-известни университети в Полша – във Варшава и Познан, които са с традиции в областта на археологията. Тогава, когато са първите разкопки, сегашните ръководители още са били деца. Всички като студенти са работили в Нове и днес са утвърдени в областта на античната археология специалисти, с многобройни проучени обекти в границите на огромната римска империя, с участия в най-престижните научни форуми в Европа и Америка. Публикациите на проф. Тадеуш Сарновски, проф. Петър Дичек, д-р Анджей Биернацки, д-р Елена Кленина, доц. Евгения Генчева, доц. Павлина Владкова, всички, свързани с градоустройството, архитектурата, религията и бита в легионните лагери, са известни на сериозните проучватели на римската култура, винаги са предизвиквали интерес в научните среди и са маркери в изследването на провинциалната римска култура.
Нове съществува повече от шест века. Създаден е като лагер на VIII Августов легион в средата на I в. сл. Хр., а към края на същия век тук е настанен I Италийски легион, който остава на това място чак до началото на V век. Постепенно лагерът се превръща в градски и епископски център и животът в него продължава до началото на VII век, когато загива по време на многобройните нападения на славяни и авари.
Проучванията на обекта изискват упорита и търпелива работа, прецизност при разкопките и много знания. През всичките 60 години археолозите от българския и полския екипи не гонят сензацията и бързия успех, а сантиметър по сантимер изследват пластовете, понякога с дълбочина над 5 м, за да бъде написана историята на този най-известен по Долния Дунав римски лагер. В проучването на един архитектурен комплекс минава професионалният живот на един ръководител. Така например щабът на легиона (принципиите) заема площ над 10 дка. А епископската базилика с резиденцията на епископа са изградени над големите легионни бани (терми), които са по-големи като площ и по-сложни като план дори от тези в Одесос.
Всъщност най-голямото предимство на Нове е това, че върху лагера няма по-късно селище – славянско или българско, а съвременният град Свищов е изграден на запад от римския лагер. Поради тези две причини руините са запазени в сравнително добро състояние, а освен това позволяват проучването на обекта да се извършва планомерно, чрез дългосрочни научни програми, до изчерпване на целия културен пласт и установяването и на най-малките детайли от плана на постройките.
Разкопките през настоящия сезон започват в средата на юни. Българският екип под ръководството на доц. д-р Павлина Владкова ще продължи разкриването на представителната резиденция, ситуирана извън крепостните стени западно от Нове. Ще бъде разкрита южната част на една от залите в постройката – т.нар. таблинум. В това помещение, което е било снабдено с подово отопление и има вътрешни размери 11 на 11 м, са посрещани високопоставените гости на лагера. Вероятно тук е отсядъл императорът и членовете на неговата фамилия, сенатори, провинциалният управител и др. лица с висок ранг, когато са посещавали Нове.
Полските археолози от Познанския университет, водени от д-р Биернацки и д-р Кленина, за трета година ще проучват огромна по площ обществена сграда, много добре запазена, за функциите на която работната хипотеза е, че е използвана като склад за съхраняване на големите стенобитни машини (армаментариум). Такава постройка е съществувала във всеки римски лагер, но няма нито една цялостно проучена в границите на огромната римската империя.
Голям е и екипът от специалисти, които ще участват в двете експедиции, като включва историк, нумизмат, епиграф, архитект, реставратор. В разкопките ще се включат и студенти от Полша, които тук провеждат своята учебна практика по антична археология. Финансирането на експедицията, консервацията на откритите движими находки и архитектурни структури, съгласно договор между НАИМ-БАН и Познанския университет, са изцяло за сметка на полската страна, а всички открити находки ще попълнят и обогатят фондовете на Историческия музей в гр. Свищов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново