Археолози от Познан започнаха проучвания на римския лагер в Нове

Публикувано на чт, 20 юни 2019
103 четения

Проучваният комплекс на сградата с функции на арсенал

Археолози от Познанския университет в Полша започнаха проучвания на римския лагер в Нове. Те са част от Международната археологическа експедиция “Нове”, която провежда разкопки край Свищов. Начало на проучванията на обекта за този сезон беше поставено от доц. д-р Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във В. Търново, която е ръководител на екипа, разкриващ тайните на резиденцията извън крепостните стени на Нове. Вторият екип за трета поредна година ще работи на интересна сграда, разположена в централната част на римския лагер.
На терена ще копаят проучватели под ръководството на д-р Елена Кленина. Тук отново е и д-р Анджей Биернацки, дългогодишен ръководител на екипа. На различен етап от работата ще се включат проф. Р. Чернер – архитект, д-р Рожицки – историк, П. Замбжицки – консерватор, както и магистри археолози и студенти от Университет “Адам Мицкевич” в Познан, които ще помагат при теренните изследвания.
“Проучваната сграда е с големи размери – приблизително 43 на 43 м. Най-вероятно е построена около средата на II век. Въз основа на миналогодишните резултати от проучванията може да се твърди, че археолозите са попаднали на т.н. Armamentarium, т.е. арсенала на легиона. Тук са съхранявани и поддържани не само оръжията на войниците на I Италийски легион, но и метателни машини (балиста, скорпион и др.), стенобойни машини (балиста, обсадни кули) и др. Някои от тези съоръжения са с големи размери. В тази връзка древният римски автор Витрувий пише, че таранът е с дължина 30 м и трябва да бъде обслужван от 30 човека”, обяснява доц. Владкова.
Тя разказа, че от изворите е известно още, че всеки легион има специални лица, които обслужват артилерията, т.нар. балистарии. “Всяка кохорта има една балиста, т.е. в лагера Нове е имало поддържани в бойна готовност 10 балисти, тъй като всеки легион има 10 кохорти. Всяка центурия е поддържала по един скорпион (една кохорта има 3 манипули, а всяка от тях – по 2 центурии) – общо в легиона готови за бойни действия 60 скорпиона. Очевидно е, че за съхраняването само на този вид бойна техника е била необходима постройка с много големи размери, издигната на място в лагера, удобно за пренасянето и лесното излизане/влизане от/в лагера. Проучваният комплекс в Нове изцяло отговаря на тези условия”, казва археоложката.
В сградата е открит фрагмент от варовиков блок с релеф, представящ кожената броня на римски центурион. Възможно е чрез него да е обозначено мястото, на което са съхранявали броните си войниците или пък е елемент от външната фасадна украса на сградата и целта е била чрез него, като табела, да се даде информация за предназначението и функциите на постройката.
През следващите периоди са констатирани значителни промени в конструкцията и предназначението на сградата. Вероятно е използвана за склад за съхранение на хранителни продукти. Доц. Владкова сподели, че е открит е и много добре запазен кладенец, по стените на който личат жлебове, получили се вследствие на многократното вадене на вода с въжета. Те са знак за дълговременното му ползване. Горната част на съоръжението, което е с диаметър близо 1 м, е изработена от монолитен варовиков блок.
Късните постройки функционират до началото на V век, когато при построяването на епископската базилика с резиденция в непосредствена близост са частично разрушени и засипани с цел нивелацията на терена.
По време на проучванията през предходния археологически сезон са открити интересни движими артефакти – бронзови фибули, декоративна бронзова игла, костна ръкохватка на меч, гребен от кост, керамика, монети. До сега не е известен паралел на чудесно запазената лъжичка – сито, изработена от кост и вероятно използвана за медицински или козметични цели. Тезата за това, че сградата е арсенал – аrmamentarium, се нуждае от по-нататъшни доказателства, които екипът се надява да открие през сезон 2019 година. Ако тя се потвърди, това ще е първият обект от този тип, открит на територията на всички крайдунавски провинции.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново