162 г. от създаването на първото читалище отбелязват в Свищов

Публикувано на вт, 30 ян. 2018
349 четения

162 години от създаването на Първо българско народно читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови” ще отбележат в Свищов на 30 януари. По традиция представители на Община Свищов, читалища, училища, художествената галерия, Историческия музей и др. посещават паметната плоча на къщата на Димитър Начович, където е основана първата културна институция в града. В знак на признателност свищовлии ще поднесат цветя и венци, а председателят на читалището Пламен Александров ще прочете приветствено слово. Честването ще завърши с театралната постановка “Рогоносци”, представена от Драматичен театър – Ловеч, под режисурата на Йосиф Сърчаджиев.
Преди 2 години, по случай 160-годишнина на “Еленка и Кирил Д. Аврамови” , паметната плоча на дома на Димитър Начович беше подменена, припомни секретарят Геновева Танчовска. Свищовското читалище поставя основите на читалищната дейност в България. То е създадено на 30 януари 1865 г. от учителите Емануил Васкидович и Георги Владикин заедно с търговците Димитър Начович и Христаки Филчев в дома на Начович.
Продължава приемът на заявления за участие в 16-ото издание на Националния фестивал на любителски камерни и кафетеатри в Свищов. Фестивалът ще се проведе на 23 и 24 март (петък и събота) и е в навечерието на Международния ден на театъра 27-ми март. Право на участие имат всички любителски камерни и кафетеатри без жанрово ограничение. Не се допускат актьори, които са професионалисти. Според регламента всяка театрална група представя по един спектакъл с времетраене до 60 минути. Все още се уточнява съставът на журито, което ще оценява актьорите любители. От културната институция споделиха, че вече има подадено заявление за участие.
Теодора ДОНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново