В Сухиндол празнуваха “Поднасяне на брадата”

Публикувано на пн, 6 авг. 2018
262 четения

Ритуалът “Поднасяне на брадата” възпроизведоха сухиндолци на 2 август, когато в общината празнуват Илинден по стар стил. Обичаят е свързан с приключване на жътвата и тогава най-големият земеделец в града получава “брадата”, сноп от последните житни класове, завързан с полски цветя. После стопанинът казва: “Тази година да го вдигнем, догодина да не мога”. Житният клас се съхранява до есента, когато семената бъдат посети.
Вечерта кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев посрещна многобройните си гости. Сред тях бяха Великотърновският митрополит Григорий, депутатът от БСП Весела Лечева, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов и др. Като се поздравиха с прибраното в хамбарите зърно, Дядо Владика благослови гостите на площада, дошли да отдадат и почит за загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. По-възрастни сухиндолци разказаха, че освен края на жътвата, по традиция жените разказват приказки и се пеят песни за св. пророк Илия.
Преди години сухиндолци отбелязвали празника “Поднасяне на брадата” в местността Върбака, където имало всенародно веселие през целия ден. Край реката мало и голямо разпъвало трапези, всички пеели и играели. Две поредни години обаче се удавили хора в реката и ритуалът бил прекратен. След много години сухиндолци възстановили празника и сега той се възпроизвежда на площада на града.
И тъй като на Илинден не се работи на полето и не се върши къщна работа, за да се почете паметта на пророк Илия, то местните хора се радваха на песните и танците на ДЮФА “Шарени мъниста”, детския състав “Малките сухиндолци”, ДГ “Соня” и изпълненията на самодейците от НЧ “Трезвеност 1870”. И накрая, макар официалната програма да бе свършила, всички останаха на площада. Като добри стопани, които ценят и пазят земята си.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново