В Сухиндол отбелязват с изложба 45 години от смъртта на Яна Язова

Публикувано на вт, 30 юли 2019
383 четения

45 години от кончината на писателката Яна Язова ще отбележат гражданите на Сухиндол. В изложбата ще могат да се видят около 26 снимки, сред които на нейния баща, фотографии на Язова с местни жители, фотоси на нейни роднини. Ще бъдат представени родословното дърво на писателката, спомени от съвременници, вестници със статии за нея и документи. Два документални филма ще вървят като фон на изложбата. Подготвя се и макет на бюст на Яна Язова, който е изобразен на корицата на книгата ѝ “Кръстове”, издадена през 1934 г. Оригиналът е изработен от скулптора Андрей Николов.
Организатор на изложбата е писателят Николай Иванов, който работи съвместно с кмета на Сухиндол Пламен Чернев. Експозицията предстои да бъде открита на 2 август в тържествената зала. Идеята е тя да се превърне в пътуваща, тъй като към нея има интерес и от други общини.
Във връзка с 45-годишнина от смъртта на Яна Язова по инициатива на кмета на Сухиндол ще бъде организирана тържествена сесия. На нея ще бъде връчен плакет, който вероятно ще намери място в Държавния архив.
“Бащата на Яна Язова е от Сухиндол и тя често гостува при дядо си. На мястото на дядовата ѝ къща е поставена паметна плоча. Писателката е прекарвала много дълго време в Сухиндол. Голяма част от емблематичния ѝ роман “Левски” е писана именно там. В Сухиндол Язова пише стихотворението “Вино”, вероятно вдъхновена от прочутите сухиндолски вина”, разказва Николай Иванов.
Родът на Яна Язова е един от основателите на Сухиндол. Има податки, че това е болярски род. Според едно изследване на местния краевед Георги Бакалов той датира от около 1700 г. и е един от клоновете на майстори чешмеджии. Яна Язова умира при неизяснени и до днес обстоятелства. Погребана е на 9 август 1974 г.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново