В село Коевци поставиха паметна плоча на видния лесовъд инж. Алекси Дамянов

Публикувано на пн, 8 апр. 2019
346 четения

Паметна плоча бе поставена в родното място на заслужилия български лесовъд, доктор на селскостопанските науки, инж. Алекси Дамянов по повод навършването на 100 г. от неговото рождение. Инициативата на Съюза на лесовъдите в България се осъществи с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово и ДГС „Болярка“ – В. Търново.

В сухиндолското с. Коевци мемориалният знак бе тържествено открит от председателя на СЛБ проф. д-р Иван Палигоров и кмета на Сухиндол Пламен Чернев. На церемонията присъстваха директорът на ДГС „Болярка“ инж. Йордан Бобонков и служители на стопанството, зам.-директорът на РДГ – В. Търново инж. Зорка Иванова, ветерани лесовъди от региона и страната, кметът и жители на с. Коевци. Именно в това село е роден инж. Алекси Дамянов, изявен лесовъд към някогашното Министерство на горите. В периода 1974 – 1978 г. инж. Дамянов е организирал мащабно залесяване около Коевци. На площ от 800 дка са били засадени над 160 широколистни и иглолистнивида, които растат и до днес.

Паметната плоча бе открита в Седмицата на гората, която тази година протече под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората”.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново