Седмият международен кино и тв фестивал “Славянска приказка” ще гостува в Сухиндол

Публикувано на вт, 3 сеп. 2019
230 четения

Участници и гости в Седмия международен кино и тв фестивал “Славянска приказка” ще гостуват в Сухиндол. На 8 септември кметът на винарския град инж. Пламен Чернев ще посрещне президента на престижния културен форум проф. д.изк. Димитър Димитров, академик на БАНИ, общественик и кинотворец, заедно с генералния директор, телевизионен журналист и продуцент Елена Табанова-Димитрова, която е член-кореспондент на БАНИ. С тях ще бъде и делегация от Узбекистан, включваща ръководителите на тяхната държавна телевизия, които са почетни гости на фестивала.
Над 180 филма, произведени в Русия, България, Македония, Венецуела, САЩ, Китай, Украйна, Белгия, Монголия, Палестина, Сърбия, участват в конкурсната програма на “Славянска приказка” тази година. За първи път ще бъдат представени и продукции от Узбекистан. Фестивалът ще се проведе от 5 до 8 септември в Руския културно-информационен център на ул. “Шипка” 34 в София и е посветен на 220 г. от рождението на руския поет Александър Пушкин. Форумът се организира с подкрепата на фондация “Руски мир” и “Россътруднчество”.
Тържественото откриване ще се състои на 5 септември от 19 часа в голямата концертна зала на РКИЦ. По червения килим ще преминат известни кинорежисьори, актьори, сценаристи от 15 държави. По традиция филмовият фестивал ще започне с концерт с участието на известни български и чуждестранни изпълнители. Сред тях са академичният хор “Гусла” с ръководител маестро Валентин Бобевски, известният наш цигулар Иван Кръстев в дует с барабанистката от Япония Кумико Терао, танцова музикална група “Нарине” от Южна Корея под ръководството на маестро Сок Шин, хор “Планинарска песен” с диригент Румен Райчев, лауреатът на международни конкурси и естраден певец Марио Кръстев, танцовият дует Наташа и Евгений Занкови, певецът Николай Шевченко, поетът Атанас Димов.
Безплатните прожекции на конкурсните филми ще бъдат в РКИЦ в дните от 6 до 8 септември от 10 до 18 часа. Те са селектирани от международно жури, което оглавява председателят на Китайската академия за кино и телевизия, продуцентът и режисьор Ю Сяоган. Съпредседатели са композиторът и пианистът Панчо Владигеров и българският продуцент Иван Тонев. Председател на премията на филмите и на попечителския съвет е кмет на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев. Почетни гости на фестивала тази година ще бъдат доайенът на българското кино Анжел Вагенщайн, певицата, чийто глас продължава да лети в Космоса, Валя Балканска, гайдарят Петър Янев и трикратният световен шампион по борба Александър Томов.
След официалното откриване на 5 септември ще бъде показан руският игрален филм “Не на нас, не на нас, а на името твое” на режисьора Владимир Холодков и продуцентката Наталия Спиридонова, посветен на освобождението на България от турско робство. За първи път в програмата ще бъде представен игрален филм от Венецуела. Това е уникалната семейна драма “Синьото ябълково дърво” на режисьора Олегарео Баррера. На 6 септември прожекциите ще започнат с филмите, предоставени от Националната тв и радиокомпания на Узбекистан – “Мащеха”, “Саодат”, “Скъпи мои приятели” и “Улица на спокойствието”.
Ще бъдат показани също и телевизионният сериал “Слънчево зайче” с режисьор Карина Фолиянц от Русия, носител на няколко престижни международни награди. За награда ще се борят мелодрамата “Белият Ягел”, казахстанският филм “Храбрите” на режисьора Акан Сатаев, българският филм “Сага за попилените възможности” на режисьорката Ралица Димитрова и продуцент Пламен Герасимов, трогателната мелодрама “Картинки под дъжда”. За първи път у нас ще бъде излъчен документалният филм на режисьора Владимир Костюк “100 години в изгнание”, посветен на живота в емиграция на руския емигрант, общественик и меценат барон Едуард Александрович фон Фалц-Фейн, живял в Лихтенщайн. Другият венецуелски игрален филм в програмата е “Освободителят”, посветен на живота и делото на националния герой на Венецуела Симон Боливар, латиноамерикански революционер, генерал и политик.
Извън конкурсната програма ще участват студентски филми на Яна Бошков, която е директор на продукция, сценарист и режисьор, оператори и монтажисти Стефания Спасова и Мики Илич, музика и звук на Радио и телевизия Цариброд.
Тържественото награждаване и закриване на фестивала ще се състои на 8 септември от 19 ч. в мраморната зала на Центъра на Руската православна църква, на ул. “Шипка” 34.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново