Кметът на Сухиндол направи дарение на местната църква за празника на града

Публикувано на нд, 4 авг. 2019
473 четения

Стотици жители и гости на Сухиндол се поклониха пред чудотворната икона на св. Ефрем Нови, която пристигна за празника на града. Инициативата за посрещане на светинята е на кмета инж. Пламен Чернев, който лично посрещна и съпроводи иконата по централната улица до храма „Свети апостоли Петър и Павел“. Традиционно в края на вечерта бе отслужен молебен пред мощите на св. Ефрем и бяха представени двете книги, посветени на него – „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“. Представянето направи техният автор Ангел Бончев.

Кметът на Сухиндол изненада събралите се миряни и направи дарение на църквата – икона, дело на зографа Мариан Костадинов, с образа на св. Ефрем Нови. Децата получиха като подарък от инж. Чернев книжката „Светецът светкавица“. Той пожела на малчуганите „успоредно с развитието си като личности да не забравят духовното си израстване“. „Аз като родител осъзнах полезността на подобно, за съжаление не често срещано четиво“, сподели инж. Чернев.

Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий пристигна в Сухиндол за празника на града и разказа пред миряните в църквата за силата на вярата и че чудесата се случват спрямо вярата ни и по Божие допущение. В тази връзка той разкри за нови чудеса на великомъченика Ефрем Нови. Владиката разказа за два случая, за които е научил за изцеления на болни хора, които са се молили именно пред тази икона, която обиколи редица градове. На поклонение пред св. Ефрем в Сухиндол пристигна цял автобус с християни от София, дошли специално, за да се поклонят на светеца. Имаше също хора от Варна, Русе, Добрич, Казанлък, Пловдив и други населени места. Празникът на Сухиндол завърши с много танци, песни и добро настроение на централния площад.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново