Иван Звездев, Ники Априлов и дует “Аморе” идват за празника на Сухиндол

Публикувано на чт, 30 ян. 2020
629 четения

Иван Звездев, Ники Априлов и дует “Аморе” са специалните гости за празника на град Сухиндол, който ще бъде отбелязан с богата едноседмична програма. Тържествата, посветени на деня на лозарите и винопроизводителите, ще започнат на 10-и и ще приключат на 15 февруари, като освен традиционния ритуал по зарязване на лозите ще включват концерт, състезания, кулинарни демонстрации, дегустации на вина, изложби, тържествено ществие и други забавления.
На 10 февруари от 14.00 ч. във фоайето на читалище “Трезвеност-1870” ще бъде открита детската изложба “Моят роден край”. Половин час по-късно в Ритуалната зала на Общината ще бъде открита и документалната изложба “Сухиндол – вековната люлка на винарството”. За следващия ден от 12.00 ч. в Дневния център е насрочена кулинарната демонстрация с участието на Иван Звездев “Сухиндолски салтанати с уникални резултати”.
Малко по-късно, от 17.30 ч. в кафе “Верона” любителите на домашни вина и ракии ще могат да опитат произведенията на най-добрите майстори в региона. Отново там за първи път ще се проведе и състезание по “сляпа” дегустация на вина.
Празнични забавления са предвидени и за децата от града. На 12 февруари от 15.00 ч. учениците от СУ “Св. Климент Охридски” ще станат свидетели на шоу със специалното участие на фокусник. По същото време аниматори ще веселят и малчуганите от детска градина “Соня”.
На 13 февруари от 15.00 ч. на Централния площад ще се проведе атрактивното съревнование по търкаляне на празни 225-литрови бурета. 3 часа по-късно в Народно читалище “Трезвеност” ще започне “Зарезанска вечеринка” с водещия Ники Априлов и гост-изпълнителите от дует “Аморе”.
Празничният 14 февруари ще започне със света литургия за благоденствието на община Сухиндол. Тя ще се проведе от 9.00 ч. в местния храм “Св. св. Петър и Павел”. След приключване на ритуала ще протече подготовка по посрещане на гостите и събиране на участниците в шествието и празничното хоро. В 11.15 ч. множеството ще се отправи към източната част на града за зарязване на лозята в местността Димчански завой. В 12.30 ч. ще започне традиционната веселба в местност Върбака, а в 14.00 ч. по улиците на града ще премине тържествено шествие. На 14 и 15 февруари през целия ден Централният площад в Сухиндол ще е домакин и на първата среща на сухиндолското вино и еленския бут.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново