Язовир в Стражишко за втори път преля в рамките на седмица

Публикувано на вт, 18 юни 2019
183 четения

Язовирът “Чешме дере” в стражишкото село Камен е прелял през преливника в събота срещу неделя в резултат на падналия в района проливен дъжд. За разлика от миналата седмица този път водата не е прехвърлила язовирната стена и няма наводнени къщи и земеделски земи. “Единствено мазето на училището е под вода заради високите подпочвени води. Учебният процес е изнесен в друг корпус на училището, а водата в основната сграда се изпомпва постоянно”, уточни кметът на Камен Димчо Димов. Той уточни, че водоемът е отдаден на концесия, а нивото на водата се наблюдава постоянно. Експерти от “Басейнова дирекция” – Русе, са посетили язовира и са направили съответните предписания. Комисия вече е обходила Камен и Нова Върбовка, за да огледа щетите от пороите през изминалата седмица и преливането на двата общински язовира.
“От инфраструктурата най-тежко е пострадала ул. “Ал. Стамболийски”. Пороят е отнесъл асфалта, а на пътното платно се отвориха кратери. Улицата се нуждае спешно от преасфалтиране. Около 50 м от тротоара по ул. “В. Левски” също е отнесен и очакваме помощ от държавата, за да се справим с последиците”, каза още Димчо Димов.
Вчера кметът на Стражица Румен Павлов посети село Камен, за да огледа ситуацията и да се набележат мерки за предотвратяване на нови проблеми. От Общината уточняват, че най-вероятно язовирът в Нова Върбовка ще бъде бракуван, тъй като не разполага със средства за възстановяване на дигата. Другият водоем в Камен има проблеми с изпускателя и спешно трябва да бъдат взети мерки, каза още кметът Димов.
Освен в Стражишко, проливните дъждове в региона наводниха избени помещения в златаришкото Горско Ново село. Имотите са отводнени с помпи на противопожарната служба.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново