В Стражица са против частна фирма да пази военното поделение в града

Публикувано на пн, 28 ян. 2019
2430 четения

Общинският съвет в Стражица e против охраната на Военно формирование 28130 в града да се осъществява от частната охранителна фирма “Бат секюрити”, която е поела тази задача от ноември м.г. Военният обект е създаден през 1951 г. като артилерийска складова база, една от най-големите в страната. След земетресението от 1986 г. инфраструктурата му е обновена изцяло.
В специална декларация, която ще бъде приета на сесията на местния парламент на 28 януари, съветниците изразяват своята загриженост и притеснения от възникването на инциденти, които могат да застрашат живота и здравето на гражданите на община Стражица и съседните общини. Те настояват охраната на военното формирование незабавно да бъде прехвърлена към Министерството на отбраната и Съвместното командване на силите.
“Притеснени сме, защото с влизането на частната фирма са освободени 35 охранители, които до този момент са осъществявали физическата охрана на обекта. В ОбС постъпиха много сигнали на граждани и бивши служители на поделението, че охраната на обекта сега не се изпълнява съгласно правилата, а и в много случаи поделението е без абсолютно всякаква охрана. Там се съхраняват тонове боеприпаси и при инцидент градът и още няколко села може да бъдат разрушени”, заяви за “Янтра ДНЕС” председателят на местния парламент Илиян Маринов.
Той припомни, че вече сме били свидетели на взривове в поделение 18250 в Челопечене през 2008 г., в складовете край Петолъчката с трима загинали през 2012 г., както и адския взрив на 1 октомври 2014 г. в Горни Лом, при който загинаха 15 души. “Считаме, че не е нормално обект от значение за националната сигурност на България, складове за бойни припаси да бъде охраняван от частни охранителни фирми с невъоръжена охрана със съмнителен потенциал за изпълнението на такива договори. Охраната на такива обекти трябва да бъде извършвана от МО и СКС. Надявам се да не се стига до инциденти, но ако такъв се случи, ще поеме ли някой отговорност? Или всичко ще потъне в прах по разследвания и проточване с години?”, заяви още Маринов.
Декларацията, зад която застава и кметът на Общината Румен Павлов, ще бъде изпратена до президента Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов и Съвместното командване на силите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново