Стражица празнува 50-годишнина с нови пътища, осветление и паркове

Публикувано на чт, 15 Авг. 2019
202 четения

Град Стражица става на 50 години. Това е повод за гордост и сериозна годишнина, която искаме да отбележим подобаващо и да зарадваме хората, заяви за “Янтра ДНЕС” кметът на Общината Румен Павлов – Пантерата.
Той припомни, че празничната програма започна още в началото на месеца с футболна среща, в която участваха ветераните на ФК “Левски 1986” – Стражица, и ФК “Локомотив” – Горна Оряховица. Проявите продължиха с поредните издания на фестивалите “Рокстраж” и “Фолкстраж”, състезание по свободна борба, хандбална среща, концерт на големите звезди на попфолка Милко Калайджиев и Нелина.
Кулминацията на тържествата е на 15 август, празника на Стражица, когато се отбелязва и християнският празник Успение на Пресвета Богородица. Програмата ще започне в 8 часа със света литургия в храма “Рождество Богородично”. След това в 10 часа ще продължи пред сградата на Общината с тържествено вдигане на знамената и откриване на паметния кът “50 години Стражица”. Вечерта от 17 часа е посрещането на официалните гости в сградата на общинска администрация. Час по-късно ще се състои тържествената сесия на Общинския съвет в Стражица. От 19 часа на сцената в летния кинотеатър “Рачко Ябанджиев” ще бъдат представени удостоените със звания и награди по случай празника на града. Денят ще завърши с концерт с участието на Васил Найденов и ФА “В Шоплука” и пищни илюминации.
“За тържествената част сме поканили мои колеги кметове, председатели на общински съвети, народните представители от региона, изпратили сме покани на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев, но кой ще ни уважи, ще стане ясно на 15 август”, поясни Павлов.
Около 2500 души живеят в самия град Стражица, въпреки че по документи жителите са двойно повече. Голяма част от местното население изкарва прехраната си в чужбина и се връща тук само през лятото. В момента са си дошли гурбетчиите от Германия, Холандия, Италия, Гърция. В общината, освен самия град, влизат 22 села, като в 5-6 от тях живеят по не повече от 20 души, в Любенци са само 3-4 човека, другите се прибират в селото само събота и неделя.
“Проблемите ни основно са свързани със състоянието на пътищата. Доволен съм, че спечелихме европейски проект, с който основно ще рехабилитираме пътната отсечка между Стражица и Бряговица. Реконструкцията върви в момента. Пътят е направен на половина и се надявам до края на октомври да е готов и да бъде пуснат в действие. Работи се и по още един сериозен проект, свързан с реконструкцията и подмяната на участъци от водопроводната мрежа в селата Кесарево, Камен, Сушица, Асеново и Царски извор”, споделя кметът на Общината.
Павлов обяснява още, че по време на мандата му със собствени средства на Общината, а не по проекти, е поставено осветление във всички населени места. “Инсталирали сме 3300 осветителни тела. Тази стъпка ни помогна да намалим разходите за електроенергия. Преди на година плащахме по 130 000 лева за улично осветление, а сега сумата падна на 60 000 леваПоставихме камери на входовете и изходите на града и следим абсолютно целия трафик. Камери има и в парковете, обществените институции. Купихме автобус, който се използва от спортистите и културните дейци в града, когато ходят на състезания и фестивали, нов багер, самосвал”, разказва още градоначалникът.
Преди дни стана ясно, че общинската организация на БСП издига Румен Павлов за нов мандат. “Благодаря на хората за номинацията. Явно са оценили, че направих доста неща за региона през последните четири години, но има още много проекти, които съм си поставил за задача да реализираме. През втория мандат ще работя Стражица да стане хубав европейски град, в който младите хора да искат да се върнат, да работят и отглеждат тук децата си. Това е начинът да решим проблема с липсата на работна ръка, който при нас, както в цялата страна, е голям. Иска ми се градчето ни да стане още по-китно и да го посещават туристи от страната и чужбина. Ще се опитаме да ги привлечем с богатия фонд от картини, с който разполага художествената ни галерия. В момента сме подали проект, за да може да възстановим старата сграда, която беше напълно унищожена от земетресението през 1986 г. Експертите са на мнение, че тя трябва да се събори цялата. Разчетите ни показват, че само разрушаването и почистването ѝ ще струва най-малко 100 000 лв. Сега стои като паметник в центъра на града и напомня на хората за ужаса, който изживяха при разрушителното земетресение”, споделя бъдещите си планове Павлов.
По думите му другият начин, с който ще привличат туристи, е селският туризъм. За целта в региона трябва да бъдат изградени няколко нови екопътеки. Ще се търсят средства за мащабен ремонт на Спортната зала и парковете в града.
Румен Павлов е категоричен, че общината не страда от факта, че беше избран като кмет от БСП на последните избори. “Аз бях избран да бъда кмет на всички хора, не само на тези, които са гласували за мен. След като встъпих в длъжност, не съм делил хората и няма такива, които са освободени от общинската администрация, защото са привърженици на други политически сили”, заявява Павлов, който вече има три мандата като кмет – два на село Кесарево и един на Стражица. Неприятно му е, че не спират анонимните жалби срещу общинското ръководство. “Аз обаче съм спортист и знам, че трудностите и пречките ми помагат да стана по-силен и по-добър”, убеден е Румен Павлов.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново