Село Благоево празнува Архангеловден

Публикувано на нд, 11 Ное. 2018
235 четения

С тържествена литургия и курбан за здраве в село Благоево, община Стражица бе отбелязан храмовият празник, който се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека – Архангеловден.

Според вярванията светията, наричан още и Душевадника, отвеждал душата в отвъдното, където го чакал св. Петър. Заедно премервали на везните греховете на душата и после я изпращали в Райската градина или във вечните мъки на Ада.

Празнична Света  литургия бе отслужена от йеромонах Гервасий в двора на храм „Архангел Михаил”, а по-късно бе раздаден благословен курбан за здраве.  Гости и местни жители  преклониха глава и се помолиха за здраве, късмет и благоденствие.

Кметът на селото Петър Петров отправи приветствие към присъстващите като подчерта, че този ден е очакване, надежда, радост.

Сред официалните гости бяха: зам.-кмет на община Стражица инж. Катя Петрова, председателя на Общинския съвет– Илиян Маринов, гл.експерт „Култура” – Савка Стоева, общинския съветник Р. Стефанова, служители от общината, местни жители.

Празникът уважи и зам.-областният управител инж. Детелина Борисова.

Денят на Свети Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново