С трима почетни граждани Стражица празнува 50-годишнината на града

Публикувано на пн, 12 авг. 2019
704 четения

Димитрина Станчева

Димитър Димитров

Атанас Костов

Трима жители на Стражица ще бъдат удостоени със званието “Почетен гражданин” по повод празника на селището 15 август и 50-годишнината от обявяването му за град. Общинският съвет реши единият от тях да е Атанас Костов, председател на местното читалище “Развитие 1895”. Той ще получи приза за цялостен принос за културното развитие на града и общината.
Атанас Костов е роден 1969 г. в гр. Стражица. Веднага след казармата той започва работа като учител по български език и математика в с. Ново Градище, където изкарва две години. От февруари 1993 г. е назначен като корепетитор в НЧ “Развитие 1895”. Съвместно с това забавлява хората по сватби, кръщенета, юбилеи и други тържества. Способностите му не остават незабелязани и той получава покана за турне в чужбина. На 1 ноември 1993 г. напуска читалището и заминава с група “ATLANTIS BAND” за Швейцария, където работи 6 г. като музикант. Завръща се в България и през 2003 г. е назначен за художествен ръководител в НЧ “Развитие 1895” Стражица. Читалището вече е преместено в укрепената сграда на Летния театър, но седалките ги няма, а бетонът – потрошен. Първата инициатива, с която се захваща, е да възстанови базата. По негова инициатива и с огромното съдействие на общинското ръководство през май 2003 г. се започват ремонтни дейности. За три месеца са наредени 10 реда нови пейки, а концертът на 15 август по случай празника на Стражица се провежда за първи път след 16 години в Летния театър.
В читалището Костов ръководи женски народен хор, мъжка вокална група, формация за естрадни песни, а през 2005 г. сформира театрална група. Паралелно с това открива Школа по акордеон, като започва работа с 5 деца, три от които към днешна дата се занимават с музика.
През 2009 г. той е избран за председател на НЧ “Развитие 1895” – длъжност, която изпълнява и до днес, но не спира да работи и като художествен ръководител на различните формации към читалището. Не закъсняват и отличията. В читалищната витрина са прибавени 32 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала, 5 приза и 4 статуетки за лауреатски звания.
Атанас Костов е автор на текста, музиката и аранжимента на песента “Стражица”, която през 2015 г. става химн на града и се изпълнява от самодейците при НЧ “Развитие 1895”. Негово дело са също химните на ОДЗ “Ангел Каралийчев” и на ОДЗ “Сава Цонев”.
“Почетен гражданин” на Стражица с решение на местния парламент става и Димитрина Станчева, дългогодишен секретар на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет Стражица и председател на Общинска служба “Земеделие и гори”. Тя е отличена за цялостния ѝ принос в развитието на град Стражица и общината.
Димитрина Станчева e родена в оряховското село Остров. През 1963 г. се омъжва в с. Камен и свързва живота си със Стражица. Десет години по-късно става секретар на ИК на ОбС на Община Камен. През този период развива активна общинска и обществена дейност. Работи усърдно за размразяване строителството на читалището в Камен, направа на площада, благоустрояване на селото и други мероприятия, свързани със селото. В началото на 1979 г., когато Стражица става общински център, Станчева е назначена за секретар на ИК на ОбНС, като на тази длъжност работи до 1990 г.
След второто разрушително земетресение на 07.12.1986 г. Димитрина Станчева участва в кризисния щаб на община Стражица, като работи активно за осигуряване на хората с временни жилища и ликвидирането на щетите. След пенсионирането си продължава активно да работи на свободна практика като експерт по въпроси, свързани със Закона за земята.
Общинският съвет в Стражица реши да удостои със званието “Почетен гражданин” посмъртно Димитър Йорданов Димитров. Той е първият градски кмет и кмет на Община Стражица 1969 – 1971 г. Той израства, работи и живее до края на живота си в родното си място, което много обича. Със своите приятели имат една клетва: “Където и да си по света, когато умираш, последните ти думи да бъдат “Какво става в Стражица?” и остава верен на клетвата до края. Директор е на първия завод в Стражица – този за метални конструкции, като първият му работен кабинет е табела и стол насред площадката, където започва строителството на новия завод. Кмет е на Стражица от 1969 до 1971 г. и е горд от факта, че по време на неговото кметуване Стражица е обявена за град и той е първият градски кмет. По време на земетресението е председател на РПК и участва активно във възстановяването на общината.
С почетен знак “50 години град Стражица” ще бъдат удостоени проф. Цветелин Степанов за принос в науката, Галина Русева и Николина Проданова – учители по български език и литература, Мирослав Тодоров – началник на РУ Полиция Стражица, йеромонах Димитрий за заслуги в духовното дело и Илияна Петрова – фелдшер в ЦСМП Стражица, която изроди дете в линейка, и Центърът за социална рехабилитация и интеграция “Здравец”, Мадлен Тодорова – състезател на националния отбор на България по хандбал жени, футболистът Александър Василев, Велислава Георгиева – състезател по свободна борба от Спортен клуб по борба “Румен Павлов – 2016” в Стражица.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново